Daca tot suntem in vacanta, ne-am gandit ca v-ar prinde bine un ghid cu reguli „de buna purtare” cu laptopul, smartphone-ul sau PDA-ul in aeroporturi, hoteluri sau pe unde va mai duce valul concediilor.
Nu va ganditi ca nu are nimeni interes sa va pescuiasca datele din computer sau din PDA sau ca numai un hacker foarte pregatit, avand la indemana un laptop ultraperformant o poate face. Puteti ramane fara datele din computer sau de pe organizatorul personal cat ati clipi si poate ca „autorul furtului” o va face doar din amuzament, asa ca in vacanta.
Aveti grija: accesul intr-o retea, inclusiv intr-una wireless, va expune la aceleasi pericole ca si accesul intr-o retea „cu cablu”. Ca urmare, ar fi bine sa cunoasteti cateva reguli:
1. Nu plecati la drum fara sa aveti un firewall instalat si configurat corect.
2. Traficul dintre device-ul dvs. si serverele la care va conectati poate fi usor interceptat daca nu este criptat. Ca sa evitati interceptarea datelor sensibile (user/parola, e-mail-uri etc.) nu folositi conexiuni necriptate (de exemplu POP3, SMTP, HTTP – consultati administratorul de sistem pentru mai multe detalii).
3. Folositi VPN-ul companiei pe cat posibil pentru orice conexiune de la distanta, in modul „tot traficul trece prin conexiunea VPN”.
4. Instalati un antivirus cu licenta (spre exemplu, Trend Micro PC-cillin IS 2007 sau Kaspersky 6.0 Desktop) si asigurati-va ca se actualizeaza chiar si cand nu sunteti in reteaua de la serviciu.
5. Asigurati-va ca accesul la computer, PDA sau smartphone se face doar cu user si parola si eventual, in functie de importanta datelor stocate, ca hard-disk-ul este criptat. Astfel, chiar daca pierdeti laptop-ul sau PDA-ul, datele nu vor putea fi accesate.
6. Orice functie de file-sharing trebuie dezactivata. O puteti face din Control Panel, din meniul dedicat conexiunilor de retea.
7. Dezactivati functia prin care echipamentul (laptop, smartphone, PDA) se conecteaza automat la orice retea disponibila.
8. Dezactivati modul „ad-hoc” care permite altor persoane, aflate in aceeasi retea wireless sa se conecteze la echipamentul dvs.
9. Nu utilizati conexiuni wi-fi decat atunci cand aveti nevoie sa comunicati online. Daca aveti de redactat un text sau de modificat un fisier oarecare, efectuati schimbarile offline si abia apoi, daca trebuie sa il trimiteti prin email, activati-va conexiunea.
10. Nu trimiteti date personale prin email sau nu completati formulare pe site-uri care nu sunt sigure. In general uitati-va daca in loc de http este scris https la adresa din browser.
Exista si un revers al medaliei. Puteti citi aici despre ce a patit un american accesand fraudulos o retea WiFi.
Iar daca doriti sa cautati un loc de unde sa va conectati gratuit atunci cand sunteti in vacanta puteti folosi http://www.hotspot-locations.com . Cautand dupa termenul Paris am gasit 48 de puncte de acces iar in cazul Londrei au aparut 21 de rezultate. Vacanta placuta!
Iuliana Butuc-Cerchez
Corporate Affairs Officer
GECAD Group