Romania are de returnat, catre finantatorii externi, o datorie totala de 19 miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Iata-ne obligati sa devenim mai productivi. Cum se traduce asta in cifre si ce trebuie sa facem ca sa o scoatem la capat?
De achitarea datoriilor se vor ocupa institutiile abilitate. Din cei 13 miliarde euro care urmeaza sa fie dati inapoi la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana in perioada 2013-2016, 9,4 miliarde euro trebuie rambursati de Banca Nationala a Romaniei (BNR), din rezerva valutara, iar restul de 3,6 miliarde de euro de la bugetul de stat.
Dar eforturile vor cadea pe umerii tuturor romanilor. Oricat de patetic suna, tot poporul este nevoit sa isi sporeasca eficienta si implicit, fiecare dintre noi in parte.
Populatia Romaniei numara circa 19 milioane de locuitori, potrivit datelor de la ultimul recensamant. In urmatorii 4 ani a cate 365 de zile fiecare, aceasta populatie va manca, se va imbraca, se va incalzi, va calatori. Dupa posibilitati. Dar pe langa toate acestea, va mai avea de returnat 13 miliarde de euro. Aproximativ 47 eurocenti pe zi pe cap de roman, sau la cursul de azi, cam 2 lei/zi.
Desigur, calculul nu are pretentia de a fi foarte riguros. Mai ales ca populatia ocupata si cea direct productiva reprezinta cifre mult mai mici.
Dar hai sa admitem ca fiecare roman, in felul lui, va contribui la acest efort. Medicii si pompierii vor salva vieti, politistii si cei din justitie ne vor apara de hoti, copiii si batranii pensionari vor sustine moralul parintilor sau fiilor lor cu joburi direct productive.
Vom reusi pana la urma sau ne vom ingloda in datorii si mai apasatoare? Si daca vom reusi, la ce ne va folosi? La finele lui 2016 vom trage linie si vom vedea ce s-a intamplat.
Pana atunci, tu, cititorul care trebuie sa dai 2 lei in fiecare zi pentru ca tara ta sa isi plateasca datoria, ai dreptul sa stii ca prea putine depind de tine. Tu nu esti un muncitor care sapa in desert dupa petrol sau cauta aur in apa unui rau. Ci o rotita intr-un mare angrenaj economic, pe zi ce trece mai complicat si mai conectat la sistemul mondial.
Vom scapa de datorii numai daca guvernantii vor intocmi programe care sa genereze un mediu de afaceri mai dinamic, sa elimine birocratia si statul degeaba si sa incurajeze activitatile profitabile. Astfel incat in 2016 sa avem salarii mai bune, oportunitati mai multe de castig, dar si autostrazi, spitale, scoli moderne.
Deocamdata, dinspre Palatul Victoria vin vesti bune: batalia pe impartirea ministerelor a fost una apriga. Semn ca politicienii sunt nerabdatori sa ne stimuleze si sa ne faca mai productivi.