- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

22 iul 2011 jurnal de bursa

22 Jul, 10:15 • Redactia DailyBusiness

Sedinta puternic pozitiva pe toate pietele financiare. Motivul il constituie planul care a fost adoptat ieri de Uniunea Europeana. Planul are doua parti si functioneaza in felul urmator:

Prima parte: Restructurarea datoriei Grecesti: statul Elen va primi un nou ajutor de la EFSF (Fondul European de Stabilitate Financiara). Dobanda va fi mult mai mica de doar 3.5% fata de 5.5% iar scadentele vor fi mult mai marei, intre 15 si 30 ani, fata de fostele scadente de 2 – 4 ani. Totodata Grecia va intra intr-un faliment selectiv. Asta inseamna ca o parte din datoria Greciei nu va fi platita in integralitate. Procentul variaza undeva intre 20 si 10% (aici e multa incertitudine).

Partea a 2-a si cea mai importanta: Finantarea si atributiile EFSF. Finantarea EFSF si implicit a Greciei si a altor state se va face in principal de statele din zona Euro (In principal Germania si Franta) insa va fi si o contributie privata. Acea contributie privata va fi in mare parte de la actualele banci care detin datoria Greceasca si vor face roll-over, finantand insa nu direct statul Grec ci EFSF. Suma estimata a contributiilor private este estimata a fi intre 30-40 mld Eur. Totodata si alte entitati pot participa la EFSF, cel mai probabil China. Deasemenea EFSF va fi modificat radical prin acordarea de atributii sporite: fondul va putea imprumuta si recapitaliza direct banci afectate si va putea interveni direct in piata secundara. Cu alte cuvinte va putea cumpara direct din piata bonuri de tezaur ale statului xyz in cazul in care acestea incep sa aiba probleme. Un singur lucru nu imi este foarte clar, insa sunt sigur ca fie se va ajunge acolo fie este deja luat in calcul: In ce masura EFSF va putea „parca” activele sale direct la ECB. Diferenta este una majora pentru ca in cazul in care apare ceva foarte negativ iar piata nu mai vede valoare intr-un activ, finatarea de la ECB este de fapt o monetizare similara modelului FED. Ca opinie personala. Cred ca cel putin pentru inceput pentru a nu fi monetizare pe fata, ceeace ar fi contrar viziunii ECB, se va incerca o modalitate de finantare cu bani reali de la alte state membre EZ plus banci private plus China plus FMI plus oricine vrea. Insa avand in vedere ca Grecia, Portugalia si Irlanda vor avea dobanda mai mica decat 3.5%,  ceeace este mai putin decat plateste Franta, multe state vor vrea finantare de la EFSF. Mai mult este neclar cata presiune se va mai pune pe politici de austeritate foarte nepopulare atata vreme cat pe termen scurt „totul e bine”. Deocamdata sunt convins ca pietele se vor calma, datoria ramane in mare parte neatinsa. Si nu ma refer doar la a Greciei ci si la a Spaniei, a Italiei, a Portugaliei Irlandei, Belgiei, etc-ului… Ce dispare va fi sentuimentul ca trebuie facut ceva in mod urgent. Si foarte probabl ca peste 1-2-3 ani sa ne confruntam din nou cu problema datoriei suverane insa la alt stat. Mai devreme sau Mai devreme sau mai tarziu ECB va accepta colateral direct de la EFSF si atunci putem spune ca ECB a devenit FED2 iar EFSF a devenit TARP2.

Consider ca ce s-a creeat ieri este plan pentru o un viitor mecanism de monetizare a datoriei din Europa. Reactia pe randamentul datoriile statelor periferice UE s-a simtit puternic ieri, toare fiind in scadere.

Continuarea pe ProfitBursier.ro .

Urmărește Daily Business pe Google News