Sedinta pozitiva in Europa si puternic pozitiva in SUA. Cel mai important lucru este in opinia mea ca astazi am avut indicatori macroeconomici prosti din Europa si America, insa pietele au crescut puternic. Motivul : clar se pariaza pe o noua interventie a Bancii Centrale a Americii (QE3); cand piata devine “dominata” de FED, date proaste = crestere pentru ca date proaste = interventie mai puternica.
Poate parea aiurea, insa in 2009 acest gen de rationament “pe invers” a functionat si FED a intors pana la urma economia si piata. Aparent doar temporar, insa oricum pietele nu privesc foarte mult in viitor… In mod cert o parte din cei care au cumparat astazi vor descarca pe anuntul efectiv (daca va fi) asa ca oricum ma astept la cateva corectii in viitor. Si bineinteles, exista si riscul sa nu se anunte o noua runda de creere de moneda…
Materiile prime au inregistrat aprecieri usoare cu exceptia aurului, care a tras dupa el si argintul. Zvonurile sunt legate de cresteri de marja, de data asta din partea pietei din China. Plus, actuala crestere este prea puternica si chiar daca va veni QE3, el este deja inclus. Sansa este mare de corectie pe aur. Dolarul s-a depreciat si el, insa mult mai putin decat au crescut bursele.
DIn punctul meu de vedere avem insa o mare problema. Daca FED va anunta QE3 in aceeasi forma ca si QE2, atunci sansa de reusita este minima. Motivul este ca acei bani nu vor ajunge in economia reala, unde ratele sunt oricum mici, ci vor ajunge in speculatii pe bursa si pe piata marfurilor, vor deprecia dolarul si vor creste pretul la materii prime. Aceeasi crestere puternica a pretului la marfuri a determinat incetinirea economica a Americii in prima parte a acestui an, si la fel o va face daca politica va fi implementata din nou. Pentru ca o politica de creere de moneda sa aibe succes, banii trebuie directionati exact acolo unde este nevoie de ei: in economia reala. Problema e ca QE2 nu a ajuns deloc in economia reala ci s-a „peridut” pe drum , in speculatii pe bursa de actiuni si de marfuri. QE1 a functionat pentru ca in acea perioada a fost implementat si un stimul fiscal de peste 700 mld dolari, care eficient sau nu a directionat totusi banii in economie. Pentru a avea din nou crestere trebuie ca administratia SUA (Obama si congresul) sa implementeze un nou program de stimulare economica. Insa in conditiile in care America si-a perdut rating-ul , iar datoriile suverane atarna greu peste tot, acest lucru este putin probabil. Asa ca din start puterea FED este limitata. Ei pot creea bani, insa nu ii pot directiona unde trebuie. Faptul ca increderea managerilor si a consumatorilor este in scadere puternica , arata ca actuala criza este mai curand unda de incredere si solvabilitate decat de lichiditate. Dobanzile sunt deja mici , insa din ce in ce mai putini se imprumuta. Rata de economisire in SUA creste puternic pe segmentul populatiei, iar companiile stau pe sume record de cash, asa ca daca QE3 este similar sau mai mic decat QE2 el va fi un proiect esuat din fasa. Insa, evident va reusi ca pentru 2-3-4 luni sa creasca pretul actiunilor si marfurilor.