1. Cumperi online, platesti offline
Desi plata cu cardul este recomandata pentru confortul, siguranta si rapiditatea cu care poti rezolva cumparaturile in diverse ocazii, romanii inca prefera sa plateasca cash. Realitatea este valabila pentru POS dar si pentru comertul electronic unde sub 15% din incasari vin in urma tranzactiilor efectuate prin carduri bancare, online. Comert online cu plata offline – E bine sau e rau?
In 2006, 56% dintre utilizatorii europeni de Internet au cumparat online, dar nu toti au platit prin card bancar, spune un studiu Forester. In ultimele trei luni ale anului trecut, 24% dintre cei care au comandat online au platit prin metode offline, 64% au platit online prin card, 13% au recurs la tranzactii semi-online (comanda prin fax/email cand cardul este debitat de catre procesator in urma acordului scris al posesorului cardului).
Deci nici in UE comertul online nu e sinonim cu platile online! Da, dar de la 64% pana la media noastra (estimata cat se poate de optimist) de 15% este exact diferenta de mentalitate care lipseste atat consumatorului cat si comerciantului roman. Cumparatorului ii este teama sa utilizeze cardul, iar comerciantul „uita” sa includa optiunea de plata online prin card.
2. Comanzi in timp real, ti se raspunde ireal de tarziu
Cea mai des intalnita plangere a celor care cumpara in magazinele online din Romania este ca desi produsul comandat figura ca fiind pe stoc, comerciantul ii anunta a doua zi sau chiar mai tarziu ca livrarea se va face peste cateva zile, peste o saptamana, etc. Din pacate astfel dispare un argument puternic al cumparaturilor online – rapiditatea.
3. Comanzi online, platesti online,… dar urmeaza un drum lung la posta sau la sediul comerciantului
Alegi sa cumperi online pentru ca e mai confortabil, asa nu te inghesui in magazine, nu cauti loc de parcare, nu pierzi timp in trafic. Uneori ai parte insa de o surpriza neplacuta: esti sunat de un reprezentant al magazinului care iti spune ca nu se poate face livrarea astazi, dar poti veni personal pana la sediul lor sa ridici marfa. Sau primesti o recomandata de la posta pentru ridicarea unui colet. Cat de confortabil mai este atunci comertul electronic in Romania?