- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

5 IDEI DE AFACERI IN AGRICULTURA PENTRU ANUL 2015

02 Feb, 16:00 • Redactia DailyBusiness

1. CULTURA DE SPARANGHEL ECOLOGIC

Sparanghel (Asparagus) – una dintre cele mai delicioase si sanatoase legume. Sparanghelul provine din regiunea mediteraneana si este cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind denumit planta regilor. Exista doua tipuri de culturi de sparanghel: cel alb, care creste in pamant si este mai scump si mai pretentios, si cel verde, care se cultiva deasupra solului si este cel mai raspandit. Pentru initierea afacerii aveti nevoie de aproximativ 20.000 de euro pentru un singur hectar.

Costurile sunt de 0,50€ planta sau 1€ radacina de 1 an. Pentru 1 ha sunt necesare 25.000 plante. Infiintarea plantatiei se poate face cu plante sau cu radacini mature. Plantele se pot cultiva pana in luna august, iar in primul an au nevoe de sistem de irigatie, recoltarea incepe dupa 3 ani. Incepand cu anul patru, profitul poate ajunge la 100.000 de euro pe hectar, in cazul unei culturi de 10 tone. Costul unui kilogram de sparanghel pe piata este in jur de 40 de lei. Sparanghelul este foarte pretentios in privinta solul. Acesta trebuie sa fie uscat, nisipos, iar cultura are nevoie de caldura si lumina.

Este foarte rezistent la seceta si la temperaturi scazute. Dupa ce ajunge la maturitate,sparanghelul are nevoe de apa precum o cultura de porumb. Cel mai potrivit pentru conditiile agricole din Romania este soiul Cumulus Olandez. Marele dezavantaj al culturii de sparanghel il reprezinta costurile de productie mari si faptul ca peste iarna cultura trebuie protejata cu folie.  

2.CULTURA DE CATINA

Catina este un arbust  ramificat si spinos care creste in Romania incepand din nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse. Catina se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala2.

O plantatie de catina produce timp de 20-30 de ani si nu necesita ingrijiri speciale. Dintr-un hetctar de catina rezulta, dupa anul 4 aproximativ 5 kg fructe/planta. Trebuie mentionat ca prima recolta apare dupa 3 ani. Pe un hectar se planteaza aproximativ 1.200 de arbusti, ce se achizitioneaza la un pret aproximativ de 3 -3,5 lei. Costurile de infiintare a unui hectar sunt in jur de 2.000 de euro. Costurile de intretinere se ridica la aproximativ 4.000 de lei/ hectar si includ atat cositul de 3 ori al terenului pe care se afla plantatia precum si chelutielile cu irigarea.

Cel mai important aspect in cultivarea catinei consta in irigatie, care este extreme de importanta. Productia medie de pe un hectare este de aproximativ 8 tone. Alte avantaje ale culturii de catina sunt: atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea culturilor bio precum si subventia APIA, care in acest caz se ridica la aproximativ 3.000 de lei/ hectar. 
 
3.CULTURA LAVANDEI

Levantica sau lavanda  este o planta aromatica si medicinala, cu flori albastre parfumate. Originara fiind din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, la noi in tara creste cultivata si infloreste toata vara1. Pe langa utilizarile lavandei in scop cosmetic si medicinal, aceasta se foloseste si in domeniul gastronomic.

Daca sunteti hotarat sa faceti o investitie in aceasta planta multifunctionala, primul pas in acest sens este achizitonarea unei suprafete de teren, care spre diferenta de alte culturi, nu este nevoie de o suprafata mare. Aceasta putand fi cultivate inclusiv pe suprafete mici de jumatate de hectar sau 1 hectar. Lavanda este ideala pentru agricultorii care detin mici suprafete de teren. Plantarea butasilor toamna le ofera posibilitatea acestora sa se dezvolte peste iarna.

Rasadurile de lavanda au preturi in functie de dimensiunea plantei – de la cativa lei, pana la 30 de lei. Astfel pentru cultivarea unui hectar de lavanda este necesara o investitie de aproximativ 35.000 de lei in butasi. Alte aspecte importante in demararea unei astfel de afaceri tin de compozitia si tipul solului. Acesta nu trebuie sa fie extrem de umed intrucat butasii pot putrezi destul de repede.

Investitia intr-un sistem de irigatii se ridica la circa 8.000 de lei. Costurile privind plantarea  butasilor  difera dupa cum aceasta se face manual sau mecanic. Avantajos este sistemul mecanic intrucat timpul de plantare se reduce la cateva zile. O masina de plantat butasi costa de la 3.000 de lei in sus dar aceasta are si alte functii pe langa plantat.

Tinand cont de caracteristicile solului din Romania soiul recomandat este cel englez Munstead (Lavandula angustifolia).  Pentru o diferentiere fata de restul concurentei pe aceasta piata, recomandam cultivarea lavandei ecologice.
  
4. CULTURA DE GOJI

Consumul de goji a luat amploare in ultimii ani, fiind cunoscut ca un frunct bogat in vitamine si antioxidanti cu puternice calitati terapeuticeCu un pret mediu de 10 euro/kilogram, fructele de goji se numara printre culturile agricole rentabile pe suprafete mici.

Investitia, pentru o plantatie este destul de mare, aproximativ 25.000 de euro/ha, in aceasta suma fiind incluse amenajarea terenului, fertilizarea si irigarea. Toate aceste aspect fiind extreme de importante in dezvoltarea recoltei.

Cultura ajunge la maturitate la aproximativ 3-4 ani de la plantare. Un singur arbust de goji, dupa anul 3 de cultura, poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete. De pe un hectar de plantatie se pot obtine circa 4-5 tone de fructe uscate insa aceasta recolta se poate aduna abia in anul 4-5 al plantatiei cu o densitate de 3.500 de arbusti/hectar Desi se pot planta si mai putini arbusti, pentru a scoate profit este necesar plantarea a aproximativ 3500 de bucati pe hectar. Costul de achizitionare a unui arbust este de aproximatv 13 euro.

Pretul mediu de vanzare al unui kilogram de fructe proaspete crescute in regim ecologic este de 17 euro.
Cel mai important aspect in intretinerea plantatiei de goji, si care reprezinta un cost suplimentar fata de alte culturi de plante il reprezinta ingradirea contra iepurilor.

5.CULTURA DE CANEPA

Canepa are peste 25.000 de utilizari, de la alimente, vopsele, hartie si combustibili, si pana la imbracaminte si materialele de constructii. Pretul semintelor de canepa este destul de ridicat si anume 1.100 de euro pe tona de canepa necertificata ecologic si intre 1.400 si 1.600 de euro pe tona de canepa certificata bio. Veniturile obtinute din canepa de fibra de pe un hectar de teren se cifreza intre 2.600 si 3.900 de euro.

Cei interesati de investitia in cultura de canepa trebuie sa nu uite de marele avantaj pe care il ofera piata din Romania – aici se afla singura fabrica de productie de ulei de canepa din Romania. Potentialul Romaniei e de 60-70.000 de hectare, la ora actuala suprafata cultivate cu canepa fiind extrem de mic.

Trebuie sa ne raportam si la productia  anterioara anilor ’90 cand  tara noastra s- a aflat printre primii exportatori la nivel mondial de canepa. Costul de infiintare a unei culturi de canepa este de aproximativ 2.000 de lei in conditiile in care s-ar putea obtine in jur de 3500-4000 lei din vanzarea tulpinilor brute. Canepa de fibra are nevoie de un numar mic de lucrari de ingrijire. Productia de tulpini de canepa in cazul canepii de fibra este, in medie, de 9-11 tone pe hectar, iar cele de fibra de 2-3 tone pe hectar.

Productia de samanta variaza intre 400-1100 kg/ha in functie de conditiile climaterice si de modalitatile tehnice de  lucru a culturilor. Un alt aspect foarte important in cultura canepii este ca folosita prin rotatie cu  cu lucerna aceastea duc la disparitia buruienilor de pe cultura, fara a folosi alte chimicale.

Bibliografie:
1. Terapia Naturistă, Răducanu Dumitru, Ecaterina Dumitru. Editura Științifică București 1992.
Ghidul plantelor medicinale uzuale, Editura științifică, București 1992, pag. 118, Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...