- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

5 obiective financiare pentru acest an

07 Jan, 15:19 • Redactia DailyBusiness

In multe tari vestice, oamenii au obiceiul de a-si defini obiective sau planuri in noaptea de Revelion, pe care sa le duca la indeplinire pe parcursul anului. Desi romanii nu obisnuiesc sa-si faca astfel de promisiuni pentru Anul Nou, va prezint mai jos 5 obiective financiare pe care orice roman ar trebui sa le insuseasca pentru anul 2011.

1. Platiti-va toate taxele si impozitele datorate si nu uitati sa verificati cat ati platit in anul 2010, pentru a va reconcilia sumele datorate cu cele cuvenite, deoarece este probabil sa fie cazul sa primiti bani inapoi de la stat. Completati deci declaratia 225 (gasiti aici si instructiunile de completare) la timp si depuneti-o pana pe 25 ianuarie 2011 la organele fiscale competente si urmariti calendarul de depunere a declaratiei 225 pe parcursul intregului an.

2. Creati-va (daca nu aveti deja unul) sau revizuiti-va planul de economisire si investitii personal. Porniti de la bugetul de venituri si cheltuieli pe care il estimati pentru acest an, analizati cat de mari sunt economiile in caz de urgenta comparativ cu anii trecuti si definiti-va propriul plan de economisire. Nu uitati ca desi majoritatea romanilor considera ca este bine sa aiba economii puse deoparte (pentru urgente, achizitii, educatie, investitii de orice natura), doar 20% dintre ei reusesc sa economiseasca. Incercati deci, sa va „blocati” cheltuielile fixe la un anumit nivel si economisiti cat mai mult. In randul romanilor care economisesc, suma pusa deoparte este in medie de 20% din venituri.

3. Selectati-va un consilier financiar care sa vi se potriveasca. Este important sa economisiti, insa si mai important este cum alocati economiile acumulate, cu alte cuvinte, ce instrumente financiare alegeti pentru a va pastra economiile. Discutati cu un consilier financiar competent despre nevoile dumneavoastra financiare, despre orizontul de timp in care doriti sa acumulati capital, si despre destinatia finala a economiilor si stabiliti impreuna mixul potrivit de instrumente financiare. Alegerile financiare facute de vecini sau prieteni nu sunt intotdeauna potrivite si pentru dumneavoastra.

4. Cresteti-va gradul de educare financiara. Peste 65% dintre romani se considera insuficient informati din punct de vedere financiar. Propuneti-va sa invatati un lucru nou despre domeniul financiar in fiecare luna. Cititi carti financiare, abonati-va la bloguri de specialitate, cititi presa de specialitate.

5. Urmariti piata si fiti atent la recomandarile pe care le fac consulantii financiari, pentru a nu pierde oportunitatile de pe piata. Astfel veti fi la curent cu noutatile de pe pietele financiare si veti putea profita de momente foarte bune pentru investitia in anumite instrumente (ex. listarea Fondului Proprietatea, considerata evenimentul anului 2011 la Bursa de Valori Bucuresti).

Vi s-a parut interesant acest articola Abonati-va gratuit aici si veti primi pe email noutatile publicate pe blogul Despreinvestitii.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News