- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

A fi sau a nu fi… in recesiune… Aceasta este intrebarea

17 Mar, 12:17 • Redactia DailyBusiness

Am ales drept subiect al raportului nostru saptamanal analiza tehnica a indicelui DJIA (unul dintre cei mai reprezentativi indici ai Sistemului Bursier American) deoarece acest indice a aratat intr-o maniera sugestiva desele schimbari de perceptie cu privire la sansele economiei SUA de a ocolii recesiunea.

In consecinta va propunem urmatorul grafic de analiza, ce surprinde evolutia zilnica marcata de acest indice pe parcursul trendului ascendent multianual inceput in ultima parte a anului 2003.

Am ales o perioada atat de ampla deoarece ultimul trend ascendent anual (inceput in luna martie 2007, in urma crizei pietelor asiatice) a fost inchis de bucla corectiva prin coborarea cotatiilor sub palierul reprezentat de 12.000 puncte.

Practic, in prezent putem desprinde urmatoarele premise:
– cotatiile se inscriu in prezent intr-un trend descedent in toata regula;
– bucla corectiva a descris un tunel descendent de pret, sugestiv marcat pe graficul atasat;
– corectia a spart liniile de trend caracteristice trendului ascendent anual descris in paragraful precedent;
– trendul descendent a urmat unei formatiuni de inversare a trendului ascendent: „Double TOP”, care in prezent se afla in stadiul de confirmare a „Neck Line”-ului;
– cursul a testat suportul reprezentat de palierul 11.500 puncte – Retragerea Fibonacci de 38,20% rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent multianual inceput in ultima parte a anului 2003.

La nivelul principalilor indicatori de analiza, se pot desprinde urmatoarele idei:
– oscilatorii RSI si Stochastic par a traversa o usoara divergenta pozitiva in raport cu ultima miscare descendenta a indicelui;
– oscilatorul RSI reprezinta un bun barometru pentru determinarea unui potential reviriment al cotatiilor;
– indicatorul de trend MACD inregistreaza o configuratie ce sugereaza o usoara divergenta pozitiva;
– acesta se afla sub linia sa de reper (reprezentata de valoarea zero) si sub media sa mobila.

In aceste conditii, observam o multitudine de argumente tehnice care sugereaza importanta covarsitoare a suportului din 11.500 de puncte. Practic, acesta ar putea face diferenta dintre o stabilizare datatoare de sperante si o continuare a corectiei spre suportul mult mai solid din 9.900 puncte.

In finalul articolului trebuie sa facem urmatoarea precizare. Bursa romaneasca a scazut impreuna cu cele mai dezvoltate piete externe de capital, fiind astfel o victima colaterala a fenomenului de globalizare a Sistemului Financiar Mondial. Practic, atat crizele cat si ascensiunile devin fenomene mondiale si angreneaza (cu sau fara voia participantilor la schimb) toata gama de economii (de la cele emergente pana la cele dezvoltate).

Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
17 martie 2008

Urmărește Daily Business pe Google News