- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Acord „toxic”? De ce ne imprumutam de la FMI

12 Nov, 14:15 • Redactia DailyBusiness

Am trimis joi, 8 noiembrie, la birourile de presa de la Presedintie, Guvern si Banca Nationala, un mail cu o singura intrebare: De ce au decis autoritatile romane sa contracteze un nou imprumut de la Fondul Monetar International?

Dintre cele trei institutii, numai Presedintia a raspuns, dupa cum urmeaza.

„Domnule Valentin Gros, ca urmare a solicitarii dumneavoastra, va transmitem urmatoarele: Orice informatii cu privire la acordul actual al statului roman cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, precum si la alte posibile ulterioare acorduri va rugam sa le solicitati de la Guvernul Romaniei. Puteti cita cu aceasta afirmatie purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea”. 

L-am citat pe domnul Oprea. Dupa cum i-am dus la indeplinire (anticipat) si recomandarea, adresand aceeasi intrebare si la Guvernul Romaniei. De unde nu am primit niciun raspuns, ca de altfel nici de la BNR.

De ce nu ar putea un ziarist (ori un alt cetatean) sa primeasca de la Presedintie informatii referitoare la acordul cu FMI, nu inteleg. Chiar in ziua in care am trimis mailul, respectiv cu cateva ore inainte, presedintele Traian Basescu insusi a declarat, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru „inca un an sau doi”.

Asa ca presedintele Traian Basescu putea sa ii dea voie purtatorului de cuvant sa emita cateva cuvinte pe tema. Oricum, ii multumesc Presedintiei ca m-a onorat cu un raspuns. Onoare pe care nu am primit-o din partea Guvernului si BNR, institutii prea ocupate, probabil, ca sa isi bata capul cu nelamuririle unui ziarist.

Nelamuritul (ziarist sau alt cetatean) ar trebui sa stie ca banii de la FMI se duc, potrivit reglementarilor in vigoare, la Banca Nationala (rezerva valutara) si Ministerul Finantelor Publice (Trezorerie), pentru a servi la politicile financiare derulate de acestea.

Dar acelasi nelamurit se poate intreba daca nu cumva acordul statului roman cu FMI, prin felul cum este incheiat, indeplineste urmatoarele conditii:
1. Guvernantii au luat banii de la organismul finantator fara acordul guvernatilor (cetatenilor, poporului).
2. Guvernantii cheltuiesc banii, dar nu in interesul cetatenilor care urmeaza sa returneze imprumutul, sau ii cheltuiesc fara sa satisfaca intr-adevar interesul acestora.
3. Guvernantii stiu ca banii nu sunt cheltuiti in interesul cetatenilor.
4. Cetatenii stiu ca banii nu sunt cheltuiti in interesul lor.

O alta intrebare ar fi cum putem cataloga un acord de imprumut care intruneste una sau mai multe din conditiile enumerate. Indiciu: conform unor teorii care circula in media, „toxic” e un termen exagerat?

Urmărește Daily Business pe Google News