Stimularea angajatilor pentru a munci mai bine este una dintre cele mai captivante teme din articolul referitor la criza de personal din economia romaneasca. Dovada stau comentariile cititorilor, cu argumentatii atent construite.
O idee desprinsa din articol vine de la Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. Acesta propune, printre altele, „o reglementare privind posibilitatea acordarii unor actiuni preferentiale, pe perioada derularii contractului de munca”.
O asemenea initiativa ar putea sa fidelizeze personalul unei companii, dar poate ca punerea ei in practica ar trebui sa se faca in anumite conditii:
* Managementul sa determine eficient participatiile acordate. Un pachet de actiuni prea mic devine neinteresant pentru angajat, daca acesta urmeaza sa incaseze anual, sub forma de dividende, doar venituri simbolice. Pachete prea mari oferite angajatilor risca sa dezavantajeze managementul, daca operatiunea de mentinere a personalului sacrifica masiv din fondurile destinate dezvoltarii.
* Conceptul de „actiuni preferentiale” sa fie clar definit, in sensul de a stabili un pret de vanzare atractiv pentru angajat. Acesta ar putea ramane indiferent la propunerea de a achita pretul de piata, pentru ca astfel poate cumpara si singur, la bursa sau prin alte modalitati.
* Impunerea unui interval de timp in care angajatul nu are dreptul sa vanda actiunile. In caz contrar, el ar avea posibilitatea sa cumpere la pret preferential si sa vanda speculativ pe piata de capital. Daca va obtine din aceasta tranzactie un castig echivalent cu salariul pe 18 luni, de exemplu, se poate transfera linistit la alta firma, astfel ca incercarea de a-l fideliza a esuat.