- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

„Adoptati euro si va trece pofta de a trai”. Oare?

18 Apr, 13:56 • Redactia DailyBusiness

„Cand va intra euro in Romania, o sa va treaca pofta de a mai trai, preturile vor creste brusc, cum s-a intamplat si la noi”, spune Dalida, o romanca stabilita in Germania de peste 20 de ani.

Acest comentariu a aparut pe Facebook, ca reactie la articolul prin care DailyBusiness.ro a incercat sa afle ce ne va aduce adoptarea euro.

Stiam de ciuda nemtilor fata de moneda unica inca din 2002, cand au adoptat-o. „Oiuro? Nein, toiuro”, mi-a spus cu naduf un ospatar din Berlin, chiar in acel an. Era o gluma la moda, bazata pe jocul de cuvinte euro-teuer (scump).

Si totusi, introducerea euro in Germania nu a generat un val de inflatie, sau cel putin asa arata datele oficiale. In 2002, rata inflatiei a fost de 1,5%, iar in anii urmatori s-a mentinut sub 2%. Aici trebuie insa precizat ca vorbim de inflatie euro/euro, nu euro/marca, deci in primul an cu moneda unica, nu luam in calcul saltul trecerii de la o moneda la alta (cand probabil comerciantii au avut grija sa ajusteze preturile prin „rotunjire” in sus).

Deocamdata, noi nu stim cand vom avea euro. Autoritatile spun ca in 2015, dar cele mai pesimiste prognoze ale specialistilor bancari se pronunta pentru 2024 (BNP Paribas). Probabil ca vom face trecerea asa cum facut si ceilalti pasi (aderarea la NATO, UE), adica guvernantii nostri vor urma indicatiile primite de afara. Ei nu par foarte preocupati de problema. Pe noi insa, pasul ar putea sa ne coste, sau dimpotriva, sa ne aduca o imbunatatire a vietii?

In teorie, va fi bine. Exportatorii nu vor mai avea dureri de cap, pe motiv ca „baga lei si scot euro”, iar masurile bancii centrale de sustinere a monedei nationale le diminueaza castigurile. La fel si investitorii straini, care „baga euro la 4,1 lei si il scot la 3,8”, tot pentru ca BNR are grija sa intareasca leul, fie si pe termen scurt.

Cealalta tendinta, cresterea euro fata de leu, nu va mai afecta pe cei cu imprumuturi la banca. Ei vor avea salarii si credite in aceeasi valuta, asa ca devalorizarea nu se va adauga la dobanda. (Oricat se straduieste BNR sa tina leul sus, pe termen lung, adica un an sau doi, el scade fata de euro).

Ce ar putea fi rau? In primul rand, ceea ce ne sperie pe toti, o nedorita explozie a preturilor. Dupa cum am vazut mai sus, experienta germana ne arata ca populatia se plange de acest aspect, desi cifrele oficiale suna linistitor.

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, trage un semnal de alarma: „Romania este la 15% din salariile europene, dar la peste 60% din preturile europene”. Din acest punct de vedere, nu vad ce schimbari spectaculoase (in rau sau in bine) ar aduce trecerea la euro. Economia noastra va fi la fel de slaba, indiferent de moneda, atat timp cat avem investitii putine si nu stim sa stimulam si sa folosim eficient resursele umane.

La prima vedere, adoptarea euro nu ne va face viata nici mai buna nici mai rea, ci doar mai simpla. Vom folosi aceeasi moneda si cand cumparam rosii de la piata si cand ne imprumutam de la banca, si cand mergem in excursie la Paris. Pana atunci, discutia ramane deschisa, iar un raspuns concret il vom primi abia cand leul nu va mai exista.

Urmărește Daily Business pe Google News