Prin noile modificari legislative A.N.A.F a hotarat ca este mai presus de instantele de judecata
Recent, O.U.G 8/2015 a introdus modificari legislative cu privire la obligatia operatorilor economici de a utiliza casa de marcat si anume a reglementat bacisisul ca venit impozabil, masura ce are un impact foarte mare la nivelul societatii. Insa acelasi act normativ aduce modificari mult mai importate la nivelul relatiei dintre A.N.A.F si operatorii economici.
Astfel, potrivit noilor prevederi, in cazul constatarii unei noi contraventii sanctionate cu amenda in cuantum de 17.500 lei sau cu amenda in cuantum de la 27.500 lei la unitate economica in decurs de 2 ani de la primul control, organul de control poate dispune suspendarea activitatii la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate. Deci sanctiunea complementare amenzii este suspendarea activitatii pentru o perioada de 30 de zile.
Aceeasi ordonanta mai prevede ca, in cazul suspendarii activitatii, daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara de suspendare a activitatii inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii .
In situatia in care agentul economic contesta procesul-verbal de constatare a contraventiei in instanta, si in urma procesului acesta castiga, potrivit actului normativ, instanta nu poate decat sa constate ca sanctiunea a fost aplicata in mod gresit insa nu poate repara si prejudiciul pentru ca OUG 8/2015 spune ca „suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata NU se restitutie acestuia inapoi.” [ art.11 alin 1) vii)]
In concluzie, potrivit acestei reglementari, cu hotararea castigata operatorul economic nu poate face nimic impotriva institutiei care a gresit prin aplicarea sanctiunii intrucat organul de control nu va putea fi tras la raspundere pentru greselile pe care le face in relatia cu operatorii economici. A.N.A.F ar trebui sa restituie suma de bani primita cu titlu de amenda intrucat, procesul-verbal fiind anulat institutita nu poata sa retina sumele in baza unui titlu sanctionator care nu mai exista.
Prin aceste modificari legislative, statul roman incalca in mod flagrant drepturile operatorilor economici, ba mai mult decat atat creeaza o inegalitate intre ei si A.N.A.F in fata instantei de judecata.