Indicii bursieri au recuperat pierderea suferita la inceputul anului, pe baza asteptarilor ca punctul critic al recesiunii a fost depasit si economia globala se va stabiliza in viitorul apropiat. Totusi, sentimentul si apetitul fata de risc al investitorilor a fost fortat, provocat de masurile neconventionale ale guvernelor prin intermediul bancilor centrale. Emiterea si cheltuirea acestor sume imense de bani, in special dolari, duc la hyper-inflatie, care apare atunci cand puterea de cumparare a unei valute scade semnificativ, si face ca tot mai multi investitori sa se orienteze spre active cu risc, dar cu potential ridicat de profitabilitate.
Sa urmarim evolutia celui mai important indice bursier S&P500, de la inceputul anului pana acum.
[img=312]sp500[/img] Pe 6 ianuarie a inceput ultimul sell-off, a durat 60 de zile si a avut 2 impulsuri descendente si o consolidare de 30 de zile. Pe 6 martie a atins bottom-ul si a urmat un rally cu evolutie identica: un impuls ascendent de tip „exhaustion” si strapungerea primei rezistente a trendului descendent (R1), o consolidare de 30 zile si un nou impuls ascendent care a atins maximul anului la 60 zile de la bottom. A urmat o noua consolidare de 30 zile finalizata vineri 5 iunie cu pretul la intersectia dintre maximul anului si cea de a doua rezistenta (R2) a trendului descendent. Este o evolutie specifica unui trend bull, cu trenduri minore de 2-3 zile urmate de noi maxime. In cazul in care aceasta dubla rezistenta va fi strapunsa foarte probabil va fi atins nivelul psihologic 1000-1010, ce reprezinta 38.2% Fibbo din trendul descendent. De-a lungul istorie atingerea acestui nivel a insemnat capitularea trendului descendent.
O corectie a acestui rally este normala, avand in vederea rezistenta puternica si panta mult ascendenta. Primul suport este la 875-880, dar mai imoprtant este nivelul 38.2% Fibbo din rally, la 840, unde s-ar forma un high-low si linia de suport a viitorului trend ascendent.
Cum ciclurile de 30, 60 si 90 zile sunt foarte importante si relevante, urmatorul prag important ar trebui atins in 30 de zile, in jurul datei de 6 iulie.
Cochintu Cristian
Analist Financiar
Admiral Markets Romania
admiralmarkets.ro