- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Anul turistic 2008 (1)

20 Dec, 21:52 • traian.badulescu

Ca un cunoscator al complexei si (uneori) imprevizibilei industrii fara fum (sau a visurilor, asa cum mai e numita), incerc sa realizez o „radiografie” a ceea ce ne va aduce 2008 din punct de vedere turistic si care vor fi tendintele urmatorului an.

1. Summitul NATO

Pe plan intern, unul din evenimentele de marca va fi Summitul NATO, care se va desfasura in Bucuresti. Aceasta reuniune va impulsiona toate tipurile de turism: atat incoming-ul si turismul intern, cat si outgoing-ul. In primul rand, vor sosi mii de delegati, care vor consuma si pachete turistice. Ei vor cheltui bani (cel putin in Bucuresti), iar o parte vor alege mini-sejururi pe o raza de cateva sute de kilometri in jurul Capitalei: Valea Prahovei, Delta Dunarii etc. Potrivit unor studii, un turist de business cheltuie in medie de 4-5 ori mai mult decat un turism de leisure. Multi dintre participantii la Summitul NATO vor deveni apoi ambasadori ai Romaniei – in cazul in care vor primi servicii de calitate – si poate ca se vor reintoarce doar ca turisti si vor recomanda la randul lor tara noastra. Repet – asta in cazul in care le va placea ceea ce vor primi „etra-Summit”. Depinde de noi!
Apoi, zeci de mii de bucuresteni vor iesi in afara Capitalei, profitand de minisejurul de 5 zile generat de acest Summit (se stie ca va fi o mini-vacanta, pentru a fi fluidizat traficul din Bucuresti si pentru securitatea evenimentului). Ei vor alege Valea Prahovei, pensiunile rurale (in special cele din judetele Prahova, Brasov si Buzau) dar si Litoralul Marii Negre. Va fi un fel de „predeschidere” a sezonului.
Bineinteles ca si vecinii bulgari vor veni cu o contraofensiva. Sa nu uitam ca in acest an ei au atras de Paste multi turisti romani. Dar asta si pentru ca Litoralul romanesc era in aprilie complet inchis!
Si pentru ca am ajuns la outgoing, in acest 5 zile, vor fi turisti bucuresteni care vor alege sejururi in tari apropiate: Bulgaria, Grecia, Turcia. Plus city break-uri in capitalte europene (Viena, Budapesta, Paris, Atena).

2. Migrarea spre 4 si 5 stele

Este o certitudine: romanii nu se mai lasa pacaliti usor de ofertele turistice „avantajoase” si nici de preturile mici. Din ce in ce mai multi romani prefera calitatea. Tocmai de aceea a mers asa de bine Turcia in 2007. Aceasta destinatie, in cazul in care – Doamne fereste! – nu va face fata unui eveniment imprevizibil, precum in 2006, va continua sa creasca in 2008. Ofertele ultra-all-inclusive din regiunea Antalya, dar si din statiunile de la Marea Egee, atrag multi romani deoarece… dai un ban dar stii ca face!
Multi realizeaza ca, decat sa dai 100-200 de euro si sa ai doar cazare plus conditii de multe ori dubioase, mai bine platesti 5, 6, 7 sau 800 de euro dar esti rege!
Anul acesta, circa 70-80.000 de turisti romani au ales Turcia, si majoritatea au optat pentru zbor cu avionul si pachete ultra all inclusive sau all inclusive. Turcia este o destinatie scumpa pentru romani – are si oferte extrem de ieftine. Dar majoritatea turistilor stiu ca e bine sa alegi ofertele scumpe, pentru ca pana la urma sunt cele mai bune din punct de vedere al raportului calitate-pret.
A doua crestere a inregistrat-o, in acest an, Spania. Turcia si Spania vor continua sa reprezinte atractiile de baza in 2008, iar pentru Grecia se vor deschide noi destinatii. Principalii touroperatori germani s-au retras din statiunile din nordul Bulgariei, astfel ca vecinii de la sud cu siguranta ca vor „ataca” in continuare potentialii clienti romani, printr-o campanie agresiva de marketing. Dar nu vor reusi la fel ca in anii trecuti. Deoarece romanii care doresc o destinatie de vara apropiata au redescoperit Litoralul ROMANESC al Marii Negre, iar cei care vor all-inclusive merg mai la sud… Destinatiile operate cu zboruri charter in Italia si Franta o sa creasca usor iar multi romani o sa descopere, pe langa Spania, si Portugalia, care are statiuni superbe pe continent, dar si faimosul arhipelag Madeira.

3. Shopping la vecini

E clar, Romania devine o tara din ce in ce mai scumpa. Vor avea loc din ce in ce mai multe deplasari in tarile vecine, in scop de shopping. Ardelenii si banatenii in Ungaria, muntenii si dobrogenii in Bulgaria iar moldovenii in Republica Moldova si Ucraina (care elimina vizele pentru romani). E drept, pentru a intra in ultimele doua tari, ai nevoie de pasaport, dar acesta nu constituie un impediment.
In toate aceste tari, preturile sunt considerabil mai mici. Plus ca fiecare dintre vecini ofera atractii turistice, astfel ca vom asista la aparitia unor mini-sejururi de shopping.
Bulgaria are litoralul, plus cateva orase turistice la Dunare, cu centre istorice renovate. Ungaria – no comment, e una din destinatiile turistice ale Europei si ale lumii. La granita, are orase interesante, precum Debrecen sau Gyula (unde traieste si o importanta comunitate de romani). Ucraina are zona Carpatilor de nord si unii romani vor fi uimiti sa descopere Maramuresul si Bucovina de nord, unde sunt multe comunitati de romani. Iar in Republica Moldova romanii se vor simti foarte familiarizati cu tot deoarece se vorbeste aceeasi limba. Despre turismul in Republica Moldova voi scrie in viitorul apropiat mai multe articole. Din pacate, daca fratii nostri basarabeni cunosc bine Romania si realitatile romanesti, noi nu stim ce se intampla acolo. Si ar fi bine sa mergem acolo ca turisti. Da, sa nu va mire ceea ce spun! Moldova este o tara sigura (in pofida perceptiilor), cu oameni prietenosi si ospitalieri, iar turismul viniviticol e la inaltime. Romanii vor putea cumpara vinuri ieftine si de calitate (Milestii Mici au cea mai mare colectie de vinuri vechi din lume – 1,5 milioane de sticle, iar cramele Cricova au cele mai lungi galerii din Europa, adevarate bulevarde subterane). Plus ca Moldova e parte din istoria Romaniei si are situri istorice interesante, precum Orheiul Vechi sau cetatea Soroca. O sa revin cu acest subiect, fiind un cunoscator al Moldovei de peste Prut.

O sa continuu sa analizez tendintele anului 2008 in urmatorul articol.
Pana atunci, va urez un Craciun Fericit si linistit si sarbatori fericite!

Urmărește Daily Business pe Google News