- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Arbitrajul: o alternativa la instantele judecatoresti din Romania

01 Apr, 11:21 • marius.vicentiu.coltuc

Arbitrajul este o alternativa privata de justitie, prin care persoanele care au capacitatea deplina de exercitiu a drepturilor pot solutiona litigiile patrimoniale dintre ele, in afara de acelea care privesc drepturi asupra carora legea nu permite a se face tranzactie.

In perioada 2007-2008 se observa in randul comerciantilor din Romania o tendinta de alege arbitrajul in schimbul instantelor judecatoresti

Fiecare comerciant stie ca timpul inseamna bani. Este una din regulile fundamentale ale comertului si a generat in timp principii de baza ale dreptului comercial.

Avantaje:

1. Partile au posibilitatea de a-si desemna ele insele arbitrii.
2. Ofera posibilitatea solutionarii rapide a cauzelor.
3. Cheltuielile arbitrale sunt mai reduse.
4. Solutionarea litigiului, dosarul, inclusiv hotararea arbitrala, sunt confidentiale.
5. Procedura arbitrala se finalizeaza la fel ca la instantele judecatoresti.
6. Arbitrajul pune la indemana partilor si o procedura de conciliere.

Esential de retinut este ca accesul la aceasta instanta de judecata, sesizarea ei valabila, este conditionata de acordul scris al partilor in acest sens.

Orice litigiu patrimonial decurgand din sau in legatura cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori incetarea efectelor lui, se va solutiona prin arbitraj comercial, organizat de Camera de Comert si Industrie Valcea, in conformitate cu Regulamentul si Regulile de Procedura Arbitrala ale acestei Camere. Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie, partile angajandu-se sa o execute de buna voie.

ETAPE PROCEDURALE:
– Partea reclamanta depune la Secretariatul Curtii de Arbitraj o cerere de arbitrare impreuna cu actele pe care se intemeieaza cererea si numele arbitrului propus. Secretariatul transmite cererea celeilalte parti in litigiu, care in termen de 30 de zile isi va prezenta apararile si nominaliza arbitrul.
– Constituirea tribunalului arbitral format din unul sau trei arbitri, potrivit vointei partilor.
– Examinarea si dezbaterea litigiului in sedinte inchise.
– Deliberarea si pronuntarea hotararii arbitrale.

Clauza de arbitraj recomandata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru a fi inclusa in contractele comerciale: „Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, inclusiv referitor la incheierea, executarea ori desfiintarea lui, se va solutiona prin arbitrajul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei in conformitate cu Regulile de procedura arbitrala ale acestei Curti. Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie.”

Sesizarea tribunalului arbitral. Cererea de arbitrare. Intampinarea.
Cererea reconventionala. Comunicarea actelor. Masuri asiguratorii si masuri vremelnice. Cheltuielile arbitrale.

Tribunalul arbitral este sesizat de reclamant printr-o cerere scrisa, denumita cerere de arbitrare sau actiune arbitrala, care va cuprinde:
a) numele, domiciliul sau resedinta persoanei fizice iar, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor. Se vor mentiona dupa caz: numarul de inmatriculare in Registrul comertului, numarul de telefon, telex, fax, cont bancar;
b) numele si calitatea celui care angajeaza sau reprezinta partea in litigiu, anexandu-se dovada calitatii;
c) mentionarea conventiei arbitrale, anexandu-se copie de pe contractul in care este inserata, iar daca s-a incheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori;
e) motivele de fapt si de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerere, cu trimitere la inscrisurile doveditoare corespunzatoare sau la alte probe. Cand se solicita proba cu martori, se vor arata numele si domiciliul acestora;
f) numele arbitrului numit sau al arbitrului unic propus;
g) dovada platii taxei arbitrale;
h) dovada comunicarii catre parat a cererii de arbitrare si a actelor insotitoare;
i) semnatura partii.
Inscrisurile se depun in original sau in copie certificata de parte.
(Daca cererea de arbitrare sau inscrisurile sunt formulate intr-o limba straina, tribunalul arbitral, din oficiu sau la cerere, poate obliga partea sa prezinte o traducere a lor in limba romana sau, in arbitrajul comercial international, intr-o limba de circulatie internationala. Partile pot solicita ca traducerea sa fie efectuata pe cheltuiala lor, prin grija Secretariatului Curtii de Arbitraj.

Cererea se adreseaza Curtii de Arbitraj si se depune impreuna cu actele insotitoare la registratura acestei Curti.

Data introducerii cererii de arbitrare se considera ziua inregistrarii acesteia la registratura Curtii de Arbitraj, iar in cazul expedierii ei prin posta, data prevazuta in stampila oficiului postal de expediere.

Primind cererea de arbitrare, paratul va face intampinare cuprinzand, pe de o parte, numele arbitrului numit de el sau raspunsul la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia iar, pe de alta parte, exceptiile referitoare la cererea reclamantului, raspunsul in fapt si in drept la aceasta cerere, probele propuse in aparare, precum si, in mod corespunzator, celelalte mentiuni si cerinte prevazute de art. 36 pentru cererea de arbitrare.

In termen de 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va comunica reclamantului intampinarea impreuna cu actele insotitoare si, de asemenea, o va depune la Curtea de Arbitraj, atasand dovada de comunicare.

(3) Necomunicarea sau nedepunerea intampinarii nu inseamna recunoasterea pretentiilor reclamantului.
(4) Daca prin necomunicarea sau nedepunerea intampinarii litigiul se amana, paratul va putea fi obligat la plata cheltuielilor cauzate prin amanare.
(5) La cererea paratului, comunicarea intampinarii se face de catre Secretariatul Curtii de Arbitraj. In acest caz, intampinarea, inclusiv actele insotitoare, se depune in dublu exemplar.

Daca paratul are pretentii impotriva reclamantului derivand din acelasi raport juridic, el poate face cerere reconventionala.
(2) Cererea reconventionala va fi introdusa in cadrul termenului pentru depunerea intampinarii sau cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare si trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cererea principala. Ea se solutioneaza o data cu cererea principala. Cand insa numai cererea principala este in stare de a fi solutionata, cererea reconventionala poate fi solutionata separate

In cursul arbitrajului, masurile asiguratorii si masurile vremelnice, ca si constatarea anumitor imprejurari de fapt pot fi incuviintate si de tribunalul arbitral, in conditiile legii. In caz de impotrivire, executarea acestor masuri se solicita instantei judecatoresti competente

Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa arbitrala, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor si a dezbaterilor, onorariile arbitrilor, onorariile avocatilor, ale expertilor si consilierilor, cheltuielile de deplasare a partilor, arbitrilor, martorilor, expertilor si consilierilor si alte cheltuieli necesitate de arbitrarea litigiului.

Partile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanti si pot fi asistate de avocati, consilieri, interpreti sau de alte persoane.

Cu acordul partilor si cu incuviintarea tribunalului arbitral, la sedintele de dezbatere a litigiului pot participa si alte persoane.

Procedura arbitrala ia sfarsit prin pronuntarea unei hotarari arbitrale, denumita sentinta arbitrala.

Daca paratul recunoaste o parte din pretentiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va da o sentinta partiala in masura recunoasterii.

Daca reclamantul renunta la arbitrare sau la insusi dreptul pretins, mai inainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitrala se inchide printr-o incheiere a presedintelui Curtii de Arbitraj

Sentinta arbitrala este definitiva si obligatorie. Ea se aduce la indeplinire de buna voie, de partea impotriva careia s-a pronuntat, de indata sau in termenul aratat in hotarare.
Sentinta arbitrala comunicata partilor are efectele unei hotarari judecatoresti definitive.

In concluzie , din punctul de vedere al specialistului, va recomand sa alegeti arbitrajul, care este in Europa o forma foarte des uzitata de comercianti

Urmărește Daily Business pe Google News