Arta este, in general, o achizitie menita sa incante ochiul, sa bucure sufletul si sa lumineze un perete altfel gol. Cel putin aceasta este interpretarea carilor pasionati de arta, a olectionarilor. Arta insa poate fi, pe langa toate acestea, si o investitie foarte profitabia. Asa cum ne invata istoria, arta ca investitie s-a dovedit o alegere foarte buna, mai ales in perioadele de scadere economica. Iata cateva date culese din rapoartele Asociatiei Fondurilor de Arta din Statele Unite ale Americii :
– Valoarea multor colectii a crescut in timpul Marii Crize;
In timpul crizei petrolului din 1979, preturile monedelor si ale altor active de colectie au crescut substantial;
– Ca urmare a prabusirii burselor, in octombrie 1987, indicele Dow Jones Industrial a avut nevoie de aproximativ 15 luni ca sa recupereze nivelul de dinainte de criza; in timpul aceleiasi perioade, piata de arta a inregistrat o crestere constanta;
– In 2009, arta reprezenta aproximativ 25% din totalul
[img=770][/img]Piata de arta este slab corelata cu alte piete, ceea ce face ca investitia in obiecte de arta sa fie preferata de multi, un astfel de plasament asigurand o protectie buna impotriva inflatiei.
Piata artei la nivel mondial
Valoarea pietei mondiale de arta si antichitati in 2010 a fost de 43 miliarde euro, in crestere cu 52% fata de anul 2009, cand trandul general manifestat pe piete a fost acela de depreciere, ca rezultat al crizei financiare. Pietele cu cele mai mari volume sunt cele din Statele Unite ale Americii (o cota de34% din volumul global ), China (23%) si Marea Britanie (22%) (date potrivit European Fine Art Foundation si raportului ArtPrice din martie 2011).
Cea mai valoroasa opera de arta vanduta este „La Lecture, de Pablo Picasso, tranzactionata prin casa de licitatii Sotheby’s pentru valoarea de 25,47 milioane de EUR.
Piata artei in Romania
In 1990 s-a infiintat prima casa de licitatii din Romania cu vanzari regulate de opere de arta. Acum exista 7 case de licitatii pe piata romaneasca, avand loc aproximativ 7 licitatii in fiecare luna. Piata de arta este compusa din vanzari publice (licitatii de arta), tranzactii private, vanzari din galerii, vanzari la targuri internationale, vanzari direct din atelierele artistilor, vanzarile publice ocupand cam 65% din totalul tranzactiilor din piata.Volumul in anul 2010 pe aceasta piata a fost de aproximativ 8 milioane EUR, un avans puternic putand fi observat in ultimii ani.
[img=772][/img]Cresterea constanta a interesului investitorilor a determinat ca si randamentele obtinute pe aceasta piata sa fie foarte mari, randamentul mediu anual pe piata artei, in ultimii 15 ani (1995-2010) fiind de 27,04% in EUR (conform indicelui Pietei Romanesti de Arta, perioada 1995-2010).
Cea mai valoroasa opera de arta tranzactionata pana acum este pictura lui Nicolae Grigorescu, „Carciuma la Rucar” , fiind vandut la pretul de 230 000 EUR, pe 23 martie 2011, in cadrul unei licitatii publice.
Investitia in arta poate fi facuta direct, prin achizitia directa de opere de arta, insa pentru cei care sunt interesati de piata investitiilor in arta dar nu detin cunostintele necesare sau mijloacele financiare pentru a cumpara pe cont propriu opere de arta, sau pentru cei care doresc sa isi diversifice portofoliul prin investitii alternative sau sa se expuna investitional pe mai multi artisti sau pe mai multe opere de arta, cea mai comoda si accesibila maniera de a investi in arta este de a accesa un vehicul investitional care se expune pe mai multe opere de arta, cum ar fi un fond de investitii in arta. Certinvest si-a anuntat recent intentia de a lansa in scurt timp, un astfel de fond de investitii pe piata din Romania.
Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.