- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Atacuri informatice de criza

26 Jan, 17:26 • gecad.net

V-ati saturat de subiectul „criza”, nu? E pe buzele tuturor, la televizor ne invata cum sa economisim, prin ziare vedem ca nu prea mai e reclama pentru ca firmele taie din bugete, toata lumea se vaita ca nu are bani sa plateasca ratele, ca scad salariile sau ca intra in somaj.

Exista insa o „patura sociala” care nu prea va avea de suferit de pe urma crizei: hackerii (asa, ca sa-i grupez intr-un singur cuvant pe toti cei care se ocupa cu infractionalitatea informatica). Ei bine, hackerii nu vor avea de suferit. De ce spun asta? Pentru ca atacurile initiate de ei au proliferat in ultimele luni si dupa cum se vede cu ochiul liber vor continua in tot acest an.

Care ar fi explicatia? In ultimii ani, din ce in ce mai multe retele criminale au aratat ca vor sa faca bani din hacking si alte infractiuni informatice. Hackingul nu mai este de foarte mult timp un hobby sau un mod de a castiga faima in randul copiilor teribili ai IT-ului mondial.

Avand ca tinta banii, infractorii si-au adaptat atacurile la acest obiectiv. De aceea am fost martorii aparitiei unui numar cat mai mare de incidente de tip phishing sau unor adevarate increngaturi de retele criminale ce se ocupau si inca se mai ocupa de propagarea diferitelor tipuri de malware. Pe principiul, cu cat mai multe atacuri, cu atat infractorii au sanse mai mari sa castige mai bine.

Acum, pentru ca lumea financiara este in degringolada, infractorii isi vad si ei diminuate sursele de bani. Utilizatorii sunt mai vigilenti cu fondurile pe care le cheltuiesc, fac mai putine plati sau cumpara mai putine produse si servicii. Deci, sansele ca ei sa fie prinsi intr-un scam sau intr-un phishing scad. Prin urmare, hackerii se vad pusi in situatia de a actiona. Cum? Printr-un numar mai mare de atacuri si prin diversificarea metodelor de atac, inclusiv prin localizarea lor geografica.

De la inceputul lui 2009 si pana acum, numarul de incidente de tip phishing care au vizat bancile romanesti a fost probabil cel mai mare inregistrat in ultimii ani. De asemenea, viermele Downadup a facut cele mai multe victime la nivel mondial decat oricare alt virus din ultimii 2-3 ani. Si inca nu am vazut potentialul retelelor infractionale.

Singurul sfat pe care il pot da, in numele echipei de securitate a GECAD NET este: fiti vigilenti. Paziti-va afacerile asa cum v-ati pazi propria casa. Hotii au intrat si ei in criza.

Iuliana Butuc-Cerchez
Corporate Affairs Officer

Urmărește Daily Business pe Google News