- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Autorizatiile de construire au o noua lege

19 Oct, 14:30 • marius.vicentiu.coltuc

[b]Sediul materiei: Legea privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice[/b]

Problema corelarii legislatiei nationale cu cea a UE, a inteoperativitatii dintre retelele de comunicatii electronice, accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii pe diverse proprietati publice sau private si dezvoltarea echilibrata a acestor retele la nivelul intregii tari sunt doar cateva din problemele pe care incearca sa le rezolve noua Lege.

Ea transpune practic in legislatia romana art. 11 si 12 din Directiva cadru 2002/21/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice, publicata in J.O., seria L, nr. 108 din 24 aprilie 2002. Legea ar putea crea unele probleme legate de respectarea dreptului de proprietate avand in vedere ca reglementeaza o procedura accelerata privind accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice pe proprietatea publica si privata, deopotriva.

Desi esenta legii este sa sprijine activitatea furnizorilor de retele de comunicatii, neluarea in considerare a unor drepturi fundamentale ale cetatenilor, cum este dreptul de proprietate, ii poate bloca pe termen lung in situatii in care proprietarul nu si-a dat acordul pentru realizarea lucrarilor respective. 

Spre exemplu, Legea, prin art. 5 al sau da furnizorilor de retele publice de comunicatii drept de acces pe o proprietate privata daca ,,exista acordul titularului dreptului de proprietate privata asupra imobilului afectat…”. Or, in acest caz, in primul rand, trebuie sa existe acordul proprietarului imobilului si numai daca acesta nu poate fi identificat se poate avea in vedere orice alt ,,titular” al dreptului de proprietate.

Riscul unui astfel de articol este acela ca in anumite situatii, chiriasii sa-si dea acordul catre furnizorul de retele de comunicatii in dauna proprietarului, lucru ce in final ii va afecta pe furnizorii de retele de comunicatii deoarece acestia se pot trezi actionati in judecata de catre proprietarul imobilului pentru repararea prejudiciilor aduse imobilului prin activitatile de realizare a lucrarilor de constructie a retelelor de comunicatii.

[b]Autorizatia de constructie[/b]

Autorizatia de constructie (AC) reprezinta actul eliberat de administratia publica locala, in baza caruia solicitantul poate efectua lucrari de constructie. Autorizatia de constructie este eliberata de Primarie – Serviciul de Urbanism din localitatea / sectorul in care se afla terenul. Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie, conform noului Cod Fiscal, reprezinta 0,5 % din valoarea constructiei stabilita pe baza declaratiei dvs. si in functie de suprafata desfasurata a constructiei.

Valoarea declarata nu va putea fi mai mica decat valoarea determinata potrivit prevederilor legale in vigoare privind impozitele si taxele locale. Autoritatea emitenta a autorizatiei de construire va stabili o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. in aceasta situatie, valabilitatea autorizatiei se extinde pe toata durata de executie a lucrarilor prevazute prin autorizatie, in conformitate cu proiectul tehnic.

Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire. in situatia in care caracteristicile nu se schimba fata de autorizatia initiala, se va putea emite o noua autorizatie de construire, fara a fi necesar un nou certificat de urbanism.

[b]Documentatia completa pentru obtinerea Autorizatiei de Constructie[/b]

Dosarul se intocmeste conform legilor 50/1991 – Legea privind autorizarea lucrarilor in constructii si 453/18.07.2001( lege care completeaza si aduce modificari legii 50/1991) si va cuprinde:

» cerere pentru emiterea autorizatiei de construire completata cu elementele de identificare si datele tehnice conform P.A.C. » actul doveditor al titlului asupra imobilului, care sa ii confere solicitantului dreptul de executie a lucrarilor de constructii (in copie legalizata)
» declaratie pe propria raspundere privind inexistenta unor litigii asupra imobilului
» certificatul de urbanism (in copie)
» planul de amplasare a terenului in zona (planurile cadastrale)
» proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire P.A.C., inclusiv referatele de verificare si, dupa caz, raportul de expertiza tehnica semnate si stampilate in original » avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de urbanism
» documentul de plata a taxei de emitere a autorizatiei de construire (in copie) » documentele de plata a taxelor legale pentru avizele si acordurile necesare

Urmărește Daily Business pe Google News