- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Avem case mai scumpe decat in SUA?

27 Jan, 16:12 • Redactia DailyBusiness

Pretul mediu al caselor pe plan national, in Statele Unite, este de 175.400 de dolari (peste 135.000 euro, la cursul actual), potrivit unui raport intocmit de National Association of Realtors (NAR).

Care este pretul mediu in Romania nu stim, pentru ca nu exista, in acest sens, nici un fel de statistici. Astfel ca e greu, chiar imposibil, sa spunem daca „locuintele din SUA sunt mai ieftine decat ale noastre”, asa cum auzim tot mai des in ultima vreme, in medii de presa si nu numai.

Am solicitat opinia lui Ion Radu Zilisteanu, reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI, organizatie partenera a NAR). Acesta spune ca un pret mediu nu este neaparat edificator. 135.000 euro inseamna o medie pentru 200 de unitati, toate cu preturi intre 100.000 si 150.000 euro. Tot 135.000 euro putem obtine in situatia cand din 200 de locuinte, 10 costa peste 1 milion de euro fiecare, iar restul de 190 au valori mult mai mici, in jur de 60.000-70.000 euro. Aparent, cele doua cazuri sunt similare, pentru ca dau aceeasi medie. In realitate, in a doua varianta, vorbim de o piata polarizata, in care majoritatea locuintelor sunt mult mai ieftine decat in prima varianta.

Alte impedimente la determinarea unui pret mediu pentru casele din Romania: costurile mari ale unei cercetari statistice si faptul ca un studiu realizat numai pe baza datelor de la agentiile imobiliare este lipsit de relevanta, deoarece nu toate tranzactiile se fac prin agentii. Un pas inainte l-ar putea constitui, insa, colaborarea anuntata anul trecut intre Banca Nationala, Asociatia Notarilor si Institutul National de Statistica.

Si totusi, unde sunt mai scumpe casele, la noi sau in SUA? Zilisteanu crede ca un pret mediu al locuintelor din Romania se cifreaza undeva in jur de 100.000 euro, astfel ca la americani, nivelul ar fi cu 35% mai mare. Daca are sau nu dreptate – ramane ca fiecare dintre cititorii acestui articol sa analizeze dupa propriile perceptii.

O cautare aleatorie pe unul din site-urile de specialitate intareste convingerea ca in absenta unei cercetari profesioniste, e dificil sa vorbim despre un pret mediu. Astfel, la Targu Mures de exemplu, cele mai scumpe apartamente costa 65.000 euro, iar in Arad, unii proprietari cer la vanzare si sume de peste 200.000 euro.

Deocamdata, un punct de reper il reprezinta indicele Colliers, care indica, la cea mai recenta determinare, un nivel mediu de 1.800 euro/mp in decembrie, pentru locuintele noi din Bucuresti.

Un pret mediu ar fi necesar, poate nu atat pentru a vedea cat de ridicata sau scazuta este piata imobiliara din Romania, ci pentru ca urmarind evolutiile acestuia, vom constata daca locuintele s-au scumpit ori s-au ieftinit intr-o perioada data.

Urmărește Daily Business pe Google News