- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Avem salarii mai mici decat Botswana?

02 Apr, 14:45 • Redactia DailyBusiness

Va vine sa credeti ca salariul mediu din Romania este mai mic decat cel din Botswana? Raportand la puterea de cumparare, chiar asa sta realitatea.   

Salariul mediu din Romania se cifreaza la 954 dolari PPP, iar cel din Botswana, la 996 dolari PPP, conform unui studiu realizat de Organizatia Internationala a Muncii si [url=http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17543356]publicat de BBC.co.uk[/url]. Dar asta nu demonstreaza cat de saraci sunt romanii, ci mai degraba cat de relativa e saracia. Inca. 

PPP inseamna Purchasing Power Parity, iar un dolar PPP echivaleaza cu un dolar cheltuit in SUA. Acelasi dolar, in alta tara, poate cumpara o cantitate mai mare (sau mai mica) dintr-o anumita marfa.
[img=792]Salarii medii in dolari PPP, conform Organizatiei Internationale a Muncii. Sursa: BBC.co.uk[/img]

Salariul mediu net a fost la noi, in ianuarie 2012 (ultima luna pentru care Institutul National de Statistica a prezentat date), de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/castigul-mediu-net-a-scazut-in-ianuarie-cu-8-5-care-au-fost-domeniile-cu-cele-mai-mari-salarii-74460/]1.467 lei (circa 450 dolari)[/url].

Cheltuita in Romania, aceasta suma are o valoare dubla (954 dolari) comparativ cu situatia ca ar fi fost cheltuita in SUA, unde preturile sunt mai mari.   

Asta imi aminteste de un francez care castiga 2.100 euro lunar lucrand pe Internet pentru o firma din Paris, dar petrece mult timp in Bucuresti, unde duce un trai „magnifique”, pentru ca totul i se pare ieftin.

Omul si-a ales ca mod de viata sa faca economii, cheltuind mai putini bani decat in tara lui, chiar asumandu-si riscurile de a da cu masina in gropi, a suporta nervii vanzatoarelor sau a fi trezit noaptea in zgomot de manele.

PPP-ul e, poate, ultimul indicativ al diversitatii inainte de globalizarea totala, scuzati pleonasmul. Aceasta notiune inca hraneste iluzia ca piata se mai adapteaza la castigurile oamenilor. In clasamentul salariilor medii in raport cu puterea de cumparare mai gasim o Botswana deasupra Romaniei sau un Cipru deasupra Japoniei.   

Dar acestea sunt doar niste situatii punctuale. Top 5 cuprinde tari pe care nu le-am fi suspectat niciodata de saracie: Luxemburg, Norvegia, Austria, Marea Britanie, SUA.

Urmărește Daily Business pe Google News