- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Azi pe hartie, maine pe nisip

28 Feb, 19:24 • elena.mihoc

Am plecat intr-o scurta vizita de sarbatorile de iarna si m-am intors in Dubai dupa 3 saptamani. Locuiesc aici intr-o zona aflata in constructie, seara aud macarale, intra la lucru schimbul 3. Cand m-am intors, blocurile de langa noi aveau deja fatade, geamuri, totul era la locul lui, se faceau ultimele finisaje si aparusera deja bannerele care anuntau ca vor fi gata pentru inchiriat cat de curand.

In ceea ce priveste proiectele care au surprins deja, as mentiona aici proiectul The World, pe langa Palm Jumeirah, Palm Deira si Palm Jebel Ali, supracunoscut si discutat destul de des chiar si in media romaneasca.

Primul „nisip” a fost turnat in septembrie 2003. Reprezinta tarile lumii, prin insule private care vor fi transformate ulterior in statiuni de lux la care accesul va fi asigurat doar prin elicoptere sau barci. Proiectul va asigura un plus de 232 de km de plaja, care se adauga deja celor 67 km existenti. Avand o suprafata de 9 km / 7 km, 931 de ha, complexul a fost construit pe baza a 320 m3 de nisip si 34 mil tone de roca, pentru a se ajunge la constructii de 4 m deasupra marii. Insulele variaza intre 13.936 m2 si 41.807m2 si au fost vandute pana in Aug 2007 in proportie de 40%, la preturi intre 20m$ si 50 mil $.

Cel mai faimos proiect imobiliar este insa de departe Dubailand, care aduna sub umbrela Dubai Properties cel mai mare parc de distractii al zonei. De-o parte si de alta a Emirates Road, gasesti acum bannere uriase, postere care anunta in fiecare zona ce se va intampla pe respectivul petec de nisip.

Daca nu am sti ca tot niste vise nebunesti au parut si Palm Jumeirah si proiectul The World si multe altele, am fi tentati sa zicem, da, sigur ca da… cine stie cand o sa fie gata. Si mai ales cum o sa arate.

Dar developerii isi anunta deja finalul si rezultatele scontate, care da, si aici se mai amana, dar se intampla mai rar la jucatorii mari de pe piata imobiliara. Si nu mai mult de trei luni, iar daca trece mult peste trei luni, se zice „inshallah” adica „Cum O Vrea Domnul”. Si asa si e.

Managerii cheie din Dubailand sunt deja trimisi la specializari in SUA, in Orlando, in patria Disney World.

Proiectul este amplasat pe o suprafata totala de 3 miliarde m2, si incluzand 45 de proiecte, cu diverse teme specifice: cultura&arta, planetarium, parcuri de distractie, stiinta, sport, Dubai Golf City, Motor City, Dubai Sports City, sanatate&well-being, shopping, hoteluri – 55 la numar – si statiuni. Valoarea investitiei: 235 miliarde AED (1 euro=5.45 AED).

Se estimeaza un numar de 200.000 de vizitatori zilnic si 15 mil. de vizitatori pe an, populatia rezidenta in complex fiind de 2,5 milioane. Proiectele deja operationale sunt Autodrome, Polo & Equestrian Club and Al Sahra Desert Resort.

Dubai Marina era acum cativa ani doar un vis frumos al celor de la EMAAR. De atunci si pana acum, pretul apartamentelor aici a crescut cu peste 300%, chiar daca inca mai concureaza cu apartamentele de lux din Bucuresti, cele de pe malul Lacului Herastrau.

Cartierul s-a construit in jurul canalului artificial, pe malul celei mai intinse plaje din zona, Jumeirah Beach. Cu apa extrasa din mare s-a inaltat cel mai „fancy” cartier al zonei, iar lacul este acum strajuit de blocuri turn cu inaltime medie de 50 de etaje, din care se poate admira Palm Jumeirah, si chiar Burj Al Arab in departare. Exista nu mai putin de 54 de astfel de cladiri care deja au fost anuntate, vandute si revandute intre timp; si cine stie cate alte cladiri in proiect.

O caracteristica unica a zonei este ca la cumparare, proprietarii au obligatia de a declara pretul la care a fost cumparat respectivul imobil, asa prevede legea. Astfel, cumparatorul stie care este profitul inregistrat pana la acel moment si isi poate da seama care este rata de return a investitiei pe viitor.

Zona va adaposti cel mai inalt bloc turn pe rezidential din lume, cu o inaltime de 516 m si 120 de etaje. Fiecare etaj are 4 metri inaltime, iar apartamentele ocupa tot etajul, garantand astfel o priveliste de vis. Pare prea frumos ca sa fie adevarat. Continuu insa sa cred ca nu poti trai intr-un loc fara sa vrei sa cunosti zona respectiva. Imi place ce vad, ce simt, ce aud. Sunt aici lucruri care ma fascineaza si altele care ma socheaza in fiecare zi. Si tocmai de aceea, aceasta zona continua sa ma surprinda zi de zi.

Urmărește Daily Business pe Google News