Nici 30% din electorat nu a participat la alegerile europarlamentare de duminica. Lipsa de educatie politica? Nu cred.
Pare straniu ca o tara abia intrata in UE si cu foarte multi emigranti in statele dezvoltate ale Uniunii manifesta atata dezinteres fata de reprezentarea la nivel continental.
Romanii au demonstrat ca inteleg rostul mecanismelor politice. In anii ’90, ei votau cu entuziasm primari, consilieri locali, parlamentari, presedinti. Intre timp, atitudinea lor s-a schimbat. Economia de piata i-a invatat insa ceva: sa fie pragmatici. Sa nu-si piarda timpul cu treburi fara rost.
In peste 17 ani de democratie, romanii au observat ca schimbarea unui partid cu altul la conducerea tarii nu modifica mare lucru in viata lor. Lucrurile sunt clare. Cine a deschis o afacere profitabila sau a gasit un servici mai bine platit, eventual in Occident, ori munceste in mai multe locuri simultan si reuseste sa castige bani multi – traieste mai bine. Cine nu se descurca – traieste mai prost.
Politicienii nu prea au loc in aceasta ecuatie. Ei nu au demonstrat ca prin prestatia lor creeaza oportunitati de afaceri si locuri de munca mai bine platite. Cresterea economica din ultimii ani este perceputa mai degraba ca rod al eforturilor individuale si colective decat ca efect al unor programe coerente de dezvoltare. Cine si-a ridicat standardul de viata spune „pentru ca am muncit mai mult”, nu „pentru ca tara e condusa mai bine”. Poate ca din acest motiv nu a venit lumea la vot.
Asta ca sa nu fiu rau si sa zic ca alegerile au fost slab mediatizate, din cauza ca au avut o miza mica. Parlamentul European nu e minister, sa acorde contracte de afaceri cu statul si nici Parlamentul Romaniei, unde poti deconta chirii pentru locuinte de care nu ai nevoie.