- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Barsana – dincolo de portile maramuresene (II)

14 Aug, 00:22 • Redactia DailyBusiness

Impresia pe care ti-o va crea manastirea Barsana va fi si mai puternica daca ajungi aici la slujba de duminica dimineata. Un preot cu o voce calda si chematoare de Dumnezeu, un cor de maicute care il ajuta la slujba, o mare de flori si constructii din lemn sculptat in stil maramuresean, plus satenii imbracati in straiele cele mai bune si mai colorate, iti vor umple sufletul de bucurie.
[img=396]Manastirea Barsana – ansamblul nou[/img]

Cand slujba se incheie si preotul cheama oamenii la miruit, ai ocazia de a vedea si fotografia toata varietatea de straie populare, de la cele pentru copii pana la cele ale batranilor mai conservatori.
Batice si fuste inflorate sunt purtate cu camasi albe scrobite, incretite si brodate pe margine cu „cipca” cu „coltisori”, pieptare stramte cu motive florale si blana de miel pe dedesubt, care se poarta in toate anotimpurile, obiele groase din lana, peste care se intind opinci din piele de vitel tabacita manual.
[img=400] La biserica [/img]
Toate acestea sunt uneori imbinate cu ciorapi fini si pantofi cu toc sau mult aur, care nu deranjeaza neaparat.

Femeile plecate din zona poarta inca zarganul in jurul gatului, format din margelute sau bentita neagra din catifea pe care sunt cusute margele colorate. N-ai sa vezi femeie fara „straita” pe umar, cea mai folosita fiind cea in carouri.

Dupa slujba lunga, oamenii se grabesc pentru masa de duminica, iar printre florile din curtea manastirii raman linistea si pasarile.
[img=399] Curtea interioara[/img]
Cu un turn clopotnita de 56 metri, considerat cel mai inalt dintre toate bisericile din lemn vei intra si vei simti mirosul de lana de la cergile ce acopera bancile din interior. Aici vei fi doar tu si gandurile tale, pe un scaunel ca de copii, din lemn prelucrat manual, iar in spatele bisericii ii vei gasi pe cei doi pui de cerb, Codrut si Ionut si pe caprioara, Bibi, de care se intereseaza toti cei care au trecut pe la Barsana.

Daca nu ai cumparat niciun obiect de artizanat de la tarancile pe care le-ai intalnit pe drum, muzeul bisericii are o expozitie cu vanzare, cu obiecte diverse, de la icoane pana la covoare si traiste, realizate de maicutele de la manastire.

[img=398] In biserica[/img]
Maramuresul este cotat cu trei stele Michelin in cel mai exclusivist ghid din lume, „Ghidul Verde”. 3 stele Michelin semnifica „a se vedea neaparat” si alaturi de Maramures sunt alte sapte locatii din Romania: Delta Dunarii, manastirile din Bucovina, Dragomirna, Sibiul, Transfagarasanul, Horezu si Prejmerul.

In Maramures, sunt recomandate Sighetu Marmatiei, Baia Mare, satele de pe vaile Marei si Izei, trenul cu aburi Mocanita si cimitirul Sapanata.

Urmărește Daily Business pe Google News