„Trebuie sa terminam cu demagogia si cu incurajarea nemuncii. Romania nu poate fi un stat social. Vreau sa stiti, sunt un adversar al venitului minim garantat”, a spus presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu parlamentari din coalitia guvernamentala, dupa cum relateaza Hotnews.ro.
„Stau oamenii si fermierii, sau cei care au teren, nu au cu cine culege, nu au cu cine insamanta. Sunt multi insa care stau si primesc venitul minim garantat si nu se duc sa culeaga o pruna din livada”, a mai transmis presedintele.
Poate ca are dreptate si ca romanii nu prea se omoara cu munca. Dar atunci ar trebui sa ne intrebam si ce motive ar avea sa isi suflece manecile si sa se puna pe treaba. Daca vorbim de venitul minim garantat (ajutorul social, acordat celor care stau degeaba), trebuie sa ne referim si la salariul minim (acordat celor care muncesc).
Nu cred ca e un secret pentru nimeni, dar in acest context merita sa reamintim ca din punct de vedere al salariului minim, Romania este la coada Europei. Conform unui studiu realizat de Eurostat, in anul 2007 (si de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult), Romania se afla in grupul tarilor UE cu cele mai scazute salarii minime, intre 92 si 298 euro pe luna. Mai precis, cu un nivel in jur de 150 euro pe luna.
Potrivit aceluiasi studiu, in state ca Portugalia, Slovenia, Malta, Spania si Grecia, salariul minim variaza intre 470 si 668 euro, iar in Franta, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda si Luxemburg, depaseste 1.250 euro.
Cine a avut norocul sa se nasca francez sau englez va primi pentru o luna de munca (in cel mai prost platit serviciu din tara lui) o suma pe care multi romani nu o primesc nici dupa 20 de ani de studii si alti 20 de vechime.
Daca singura problema a agriculturii romanesti ar fi lenea romanilor, atunci am putea s-o rezolvam simplu: aducem englezi si ii punem sa ne culeaga prunele pentru 100 sau 200 de euro pe luna, cat platesc fermierii nostri. Numai ca la banii astia nu ar veni nici macar un spaniol, daramite vreun englez.
Referitor strict la agricultura, in tarile dezvoltate guvernele asigura programe de sprijin care permit fermierilor sa obtina profit si in acelasi timp sa dea salarii bune lucratorilor. Este unul din motivele pentru care romanii merg in Occident la cules de capsuni, de exemplu. Acolo muncesc din greu, dar pentru mai multi bani decat ar lua in Romania.
„Sa terminam cu nemunca”, ne cere Traian Basescu. Dar de ce, domnule presedinte?