- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bilant si perspective imobiliare

12 Jan, 20:06 • Redactia DailyBusiness

Anul imobiliar 2010 a fost impartit in trei etape distincte:

– 01.01. – 15.02.2010 – perioada de sincopa a programului „Prima casa 1” cand, expirand perioada de functionare a acestui program, acesta a fost inghetat pana la noi negocieri si reglementari din partea Guvernului Boc;
– 15.02. – 01.07.2010 – perioada aflata sub prevederile „Prima casa 2” in care s-au efectuat tranzactii imobiliare consistente si care a indicat apetitul pentru cumpararea de locuinte;
– 01.07. – 31.12.2010 – perioada caracterizata de reducerea veniturilor personalului bugetar cu 25% si eliminarea acestui sector de cumparatori din piata din doua motive:
– noile venituri nu le-au permis incadrarea in conditiile accesarii unui credit pentru o locuinta ;
– asteptarea, pe acest fond, a scaderii preturilor dar si a revenirii veniturilor la nivelul lui 01.07.2010 si accesarea ulterioara a unui credit in 2011.

Inceputul de an al lui 2011 arata ca lucrurile se repeta: guvernul nu a prelungit pogramul „Prima casa” si pentru acest an si se asteapta fie o continuare, fie un program nou „Prima casa 3” cu un plafon de 100000 de euro, asa cum au propus bancile. In niciun caz nu s-a luat in calcul incetarea acestui program.

„Imobiliarele sunt si vor mai fi inca sub controlul statului” am spus de curand intr-o interventie la TVR si asta destul de argumentat pentru cei care functioneaza in piata imobiliara si stiu cat de reactiva si emotiva este aceasta. Pentru cei care nu o inteleg, iata principalele argumente:

* dorinta expresa a lui Emil Boc de a se ocupa personal de acest program. El putea fi trecut in responsabilitatea ministerului administratiei sau ministerului dezvoltarii regionale. Poate si ministerul economiei putea sa se ocupe de acest aspect tinand cont de relatia fireasca cu FNGIMM, garantul acestui program;
* sincopele de la inceputul anilor 2010 si 2011 arata o lipsa de preocupare fata de acest program, prelungirea acestuia intr-o forma sau alta putandu-se face la finalul de an, mai ales ca acum exista 300 de milioane de euro alocate pentru „Prima casa” si neutilizate;
* reglementarea veniturilor prin legi sau ordonante de guvern a unui sector important din forta activa a Romaniei produce miscari semnificative pe piata imobiliara la nivelul cererii, cu efecte majore asupra numarului de tranzactii dar si a cresterii sau scaderii pretului la imobile.

Aratand rolul pe care statul roman si l-a asumat in functionarea pietei imobiliare, coreland cu impresia pe care toti oamenii de afaceri la nivel international o au despre oamenii politici (cei mai prosti manageri, indiferent de stat), accentuand cu parerea ca oamenii nostri politici au un grad mai mare de iresponsabilitate decat altii, vom putea intelege o parte din haosul din sectorul imobiliar autohton si, pe aceste baze, vom putea crea o imagine pentru ceea ce ne asteapta in 2011.

Urmărește Daily Business pe Google News