Una dintre metodele prin care se poate construi reducand consumul de resurse naturale si de energie este utilizarea unei tehnologii CAD moderne. Este necesar sa se accepte faptul ca desi este posibila modificarea functiilor sau aspectului cladirilor in faza de design, in faza de constructie aceasta devine o solutie nerealista. Iar pretul oricarei modificari creste exponential, in timp.
De aceea, printre cerintele de baza ale tehnologiilor CAD moderne se regasesc coordonarea echipelor de specialisti inca de la inceput si garantarea unei platforme de comunicare usoara cu partenerii si clientii. Aceste solutii ar trebui sa permita realizarea unui proiect de cladire reducand consumul de materiale, dar pastrand aceeasi suprafata a etajelor, și, de asemenea, ar trebui sa realizeze un studiu de expunere solara ce ofera informatii importante legate de viitorul consum de energie necesar pentru incalzirea sau racirea acesteia. Mai mult, tehnologiile CAD ar trebui sa fie compatibile cu aplicatii realizate de alti producatori pentru a putea realiza studii in vederea echilibrarii consumului de energie si a compara consumul in urma diferitelor versiuni de proiectare.
Astazi, aplicatiile CAD bazate pe principiile BIM (Modelare Informationala a Cladirii) indeplinesc aceste conditii. BIM este o metoda standard de transmitere consistenta, concreta si coordonata a informatiilor legate de procesele de proiectare. Aceste informatii sunt in format digital si interconectate, astfel incat, in cazul unor modificari in cadrul proiectului, acestea se transmit automat in toate documentele, planurile si rapoartele aferente eliminand erorile de coordonare si comunicare. Acest lucru permite realizarea unui singur model al cladirii, accesibil tuturor persoanelor implicate in proiect. In momentul finalizarii proiectului, toate informatiile sunt transmise proprietarului sau operatorului cladirii, care le poate utiliza pentru administrarea imobilului. Beneficiile BIM nu se rezuma doar la economii de timp si bani sau eliminarea defectelor de proiectare, ci si in obtinerea unui mediu de comunicare mai bun in cadrul proiectului.