: A starpi soarecii sau sobolanii prin otravire cu substante chimice sau prin culturi microbiene. Din fr. deratiser.
Verbul de mai sus a fost invocat de premierul Emil Boc pentru a evidentia binefacerile impozitului minim asupra economiei nationale. Acesta „si-a atins scopul si a fost necesar, avand un efect curativ si de deratizare a unor ramuri economice”, a declarat Boc.
Referitor la companiile inchise ca urmare a aplicarii masurii, primul ministru a precizat ca din totalul acestora, „peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzactii de frauda fiscala”.
Acele firme erau, asadar, niste sobolani, care au ros la temeliile economiei nationale pana cand a venit Guvernul si i-a starpit.
Emil Boc nu ne-a explicat in ce fel roade o firma inactiva, deci inscrisa la Registrul Comertului, dar care nu produce. Si nici nu ne dezvaluie cum a reusit impozitul minim sa-i determine pe evazionistii fiscali sa-si inchida firmele malefice si sa apuce pe calea cea buna. Si daca tot a reusit, cum se face ca potrivit companiilor de consultanta, economia neagra se mentine la o treime din produsul intern brut, la fel ca in toti anii anteriori.
Operatiunea de „deratizare” mai are, insa, un efect. Conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza, prelucrate de Consiliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR), rezulta ca din cele 112.000 de societati care si-au suspendat activitatea in primele 9 luni ale anului trecut, 26.000 erau active, iar restul (aproximativ 77%) inactive. Putem spune ca Boc nu a gresit cand a indicat procentajul de 73%. Probabil mica diferenta provine din faptul ca premierul a luat in considerare intreg anul trecut, nu numai perioada ianuarie-septembrie.
Dar a scapat ceva din vedere. Potrivit calculelor CNIPMMR, inchiderea celor 26.000 de firme a generat 56.000 de someri si pierderi la bugetul de stat de 100 milioane de lei (peste 20 mil. euro). Este una din cifrele care ne ajuta sa intelegem pierderea economica de circa 7% suferita in 2009.
Otrava pentru sobolani a ucis si niste pasari din batatura, scazand din averea gospodariei.