- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Boc Trap

29 May, 11:31 • Redactia DailyBusiness

Scriam acum ceva timp intr-un articol ca, asa cum stateau lucrurile, nu aveam nicio sansa sa avem un Bull Trap si ca ne indreptam spre zona capitularii si transferul proprietatilor. In naivitatea mea, uitasem cateva lucruri:

1. Incompetenta guvernului, de orice natura ar fi el sau de orice nationalitate. Si, ca sa intelegeti ca nu numai ai nostri sunt asa cum sunt, iata un fapt ce poate da de gandit multora:
„in 1986, prin Legea reformei taxelor din SUA s-au trimis la bursa o multime de actiuni ale unor persoane aflate in cadranele „angajatilor” si „liber profesionistilor” care aveau acum active doar pe hartie. Acest lucru a dus la o marire a numarului de actiuni si, cum cererea si oferta regleaza piata, valoarea acestora a scazut brusc, ceea ce a dus la pierderi insemnate a acestor categorii care au fost obligati sa intre nepregatiti pe un domeniu necunoscut.
Acelasi lucru se va intampla cu programul „Prima casa” pentru ca, rezultatul final va fi absorbirea creditelor neperformante (in crestere cu 76% acum) si transferarea lor catre bugetul de stat, adica o factura pe care o vom plati cu totii si din care bancile vor iesi castigatoare.

2. FMI-ul nu va reprezenta niciodata interesele investitorilor romani care, asa cum se vad lucrurile, vor trebui sa reziste inca un an fara finante, ca un muribund la care i se mai ia si farama de sange prin impozitul forfetar si i se refuza dreptul la perfuzie din cauza ca guvernul ia tot sangele din piata. Mai mult, acelasi FMI garanteaza exiturile dezvoltatorilor imobiliari de peste mari si tari, blocati acum in piata, prin vanzarea apartamentelor catre clientii programului „Prima casa”, recuperarea banilor, plata datoriilor la banci si poza de grup pe Aeroportul Otopeni in care cu o mana ne fac un semn de „La revedere” iar in cealalta au valiza cu profitul recuperat prin interventia guvernului Boc.

3. Graba bancilor de a scapa de creditele neperformante: cine va sti, in lipsa unui arbitraj neutru, ce credite au fost date sau nu in programul „Prima casa”, putand duce la recuperarea garantiei de la stat inclusiv pentru cele din urma? Nimeni. In acest caz este suficient ca exista un paravan dupa care se pot recupera aceste pierderi.

Pentru a fi cel mai usor de inteles ceea ce se pregateste, uitati-va la risc.

1. Riscul este acum la dezvoltatorii imobiliari care nu-si pot vinde locuintele construite, dar si la bancile care au pe minus credite neperformante, garantate cu proprietati care nu mai fac banii pentru care au fost evaluate in perioada de crestere a preturilor in imobiliare. Acestia sunt dispusi sa plateasca comisioane frumoase pentru a-si reduce pierderile sau pentru recuperarea investitiei initiale (eventual si un profit). Si, culmea, avem pe cineva care este dispus, in campanie electorala si in gaura financiara, sa fie platit pentru acest lucru: politicianul lacom.

2. Prin programul „Prima casa”, riscul va fi preluat de la banci si dezvoltatori si trecut in seama statului care, chipurile, este „recompensat” electoral prin obtinerea de facilitati si dobanzi mici pentru cei care vor accesa un credit prin acest program si care vor vota in consecinta. Si cum statul inseamna comisioane pentru politicieni si facturi de plata pentru noi, intrebati-va cine iese in pierdere.

3. O parte din risc intra si in seama creditatilor, sub forma avansului de 5%, riscand pierderea avansului si a ratelor platite pentru locuinta contractata, in caz de neplata.

Si iata cum, in plina campanie electorala, ni se pregateste cea mai periculoasa capcana pentru ca, pe langa plata datoriei cu dobanda de la banci si de la FMI, vom avea de platit si factura salvarii bancilor, comisionul politicienilor si profitul dezvoltatorilor imobiliari. O factura incarcata oricum de angajatii si pensionarii de lux dar si de generatia BOOM (a celor nascuti dupa cel de-al doilea razboi mondial) care fac acum anii de pensie si carora li s-a promis ca „vor trai bine”.

Urmărește Daily Business pe Google News