Am ales drept ca subiect al raportului nostru saptamanal, analiza tehnica a emitentului BRD, deoarece acesta a marcat in ultima saptamana de tranzactionare (12.11.2007 – 16.11.2007) o evolutie deosebit de interesanta. Practic, exact in momentul in care se anuntau situatiile financiare la noua luni (care se anticipau ca fiind clar favorabile) s-au activat o serie de ordine la vanzare deosebit de consitente, fapt ce a generat o radicalizare imediata a buclei corective pe care o traversa simbolul in acel moment.
La acest nivel al discutiei, trebuie sa facem precizarea ca BRD a inregistrat la noua luni, cel mai ridicat randament (contorizat sub forma rentabilitatii financiara – rata procentuala de remunerare a capitalurilor proprii) din sectorul bancar romanesc, performantele sale economico-financiare, putand face sa treaca in derizoriu situatiile financiare publicate de orice banca de pe Mapamond.
Graficul urmator surprinde intr-o maniera sugestiva evolutia zilnica marcata de cursul actiunilor BRD, incepand cu luna martie a acestui an, cand s-au pus bazele trendului ascendent anual.
Astfel, observam, inca de la inceput, faptul ca BRD traverseaza in prezent un trend descendent in toata regula, trend care a marcat o divergenta deosebit de puternica in raport cu ultimele doua situatii financiare publicate de societate (cele la sase si noua luni).
Practic, ultima saptamana de tranzacinare a adus in prim plan testarea limitei inferioare a intervalului de suport, mentionat de noi in rapoartele noastre precedente – 23,50 – 26,00 Lei (cotatii ce reprezinta materializarea monetara a unor linii de reper deosebit de importante: Retragerile Fibonacci de 61,80 % si 38,20%, rezultate in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent anual, inceput in luna martie a acestui an).
Mai mult, aceasta ultima coborare a cotatiilor a survenit dupa o lunga perioada de consolidare, in jurul Retragerii Fibonacci de 38,20% (26,00 Lei) consolidare care a testat in trei randuri linia trendului descendent inceput in luna august a acestui an. De altfel, la acel moment, configuratia principalilor indicatori de analiza (indicatorul de trend MACD si oscilatorii RSI si Stochastic) sugerau intr-o maniera transanta un posibil reviriment al cotatiilor.
In aceste conditii, consideram ca evolutia cursului actiunilor BRD nu se poate opune, la nesfarsit, la conjunctura favorabila descrisa de situatiile financiare publicate perioadic de catre societate. De altfel, simbolul a ajuns in prezent in zona maximului istoric precedent – 23,60 Lei, marcat in luna februarie a acestui an, fapt ce ar putea retrezi interesul unor investitori institutionali importanti.
In concluzie, consideram ca titlurile BRD au suferit o corectie mult peste nivelul normal, fapt ilustrat perfect de volumele din ce in ce mai consistente care s-au facut in punctele importante ale acesteia. Cu toate acestea, BRD nu se va putea opune miscarii de ansamblu a pietei noastre de capital, care pare sa sufere si in continuare de un puternic sentiment de contagiune in raport cu orice derapaj cunoscut de orice piata straina de capital (cu care, intre noi fie vorba, chiar nu avem nicio legatura).
Notiuni explicative: Indicatori fundamentali
Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
19 noiembrie 2007