- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Calatorie in timp, criza s-a terminat!

30 Jun, 12:50 • marian.rujoiu

Cuvantul criza pentru majoritatea dintre noi a devenit un cliseu. Cand vad stiri despre criza schimb canalul. Putem sa negam criza, nu putem insa sa o ignoram. Dincolo de efectele inerente (somaj, consum redus, etc.) avem de-a face si cu un blocaj mental, atat la nivel de companii cat si la nivel individual.

In acest moment fiecare dintre noi, companie sau individ, avem trei variante:
1. victimizare
2. pasivitate
3. cautare de solutii si oportunitati

Propun un exercitiu de imaginatie extrem de simplu pe care-l poti face chiar in timp ce citesti aceste randuri. Iti propun „o calatorie in timp”. Imagineaza-ti ca suntem in februarie 2011, iar criza s-a terminat. Vanzarile cresc, implicit consumul, companiile fac angajari masiv, guvernul scade usor fiscalitatea. Intreg poporul respira usurat. Incepe o noua etapa sociala si economica. Numarul de someri 2009-2011 este de 200 000, iar 60 % din companii au falimentat. Nu stim exact ce urmeaza, cert este insa ca nu mai avem de-a face cu un blocaj, iar redresarea a inceput.

Imagineaza-te in 2011 cu bunele si cu relele lui. Vezi efectele din jurul tau si te incearca fel si fel de sentimente. Simti ca ai fi putut face mai multe sau simti ca ai fi putut face mai putine. Ai o „experienta de criza”, iar indiferent ce urmeaza, ai acumulat noi experiente si noi trairi.

Vreau sa te intrebi acum, ce ai fi putut face mai mult in acesti doi ani de criza. Vreau sa te intrebi ce oportunitati ai ratat? Cum multi dintre noi stim, dupa ce trece un eveniment ne spunem: daca as fi stiut…. as fi facut cutare sau cutare lucru. Din fericire, in acest moment avem toate datele, chiar daca ne imaginam ca suntem in 2011. Putem trage deja concluzii pe marginea celor trei atitudini de mai sus:

1. cei care s-au victimizat, au ramas victime ale crizei
2. celor care au ramas pasivi, criza nu le-a adus nimic bun, din contra multi dintre ei intrand chiar in prima categorie
3. cei care au cautat solutii si oportunitati in marea lor majoritate sunt bine.

Putem sa dam vina pe sistem, pe criza mondiala si sa nu facem nimic, insa istoria ne arata ca in vremurile de haos si incertitudine cei care au fost deschisi catre solutii au castigat mai mult. Este drept, odata gasite solutiile aplicarea lor presupune si un grad mai mic sau mai mare de risc. Trebuie sa retinem insa ca cel mai mare risc este sa nu risti nimic.

In exercitiul de imaginatie pe care ti l-am propus o sa observi ca mobilizarea era singura solutie. Indiferent ce se va intampla in acesti doi ani concluzia va fi aceeasi: Cei care au ales sa identifice solutii au castigat. Acestia vor fi numiti, mai ales de catre noi romanii, oportunisti si speculanti. Probabil asa si este, insa a nu fi constient ca din punct de vedere economic traim dupa regulile capitaliste inseamna ignoranta, care este mai grava decat prostia in acest caz.

Fiecare om este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face, acesta este moto-ul blogului meu personal. Poti alege sa te pui in miscare sau poti alege sa te victimizezi. Nu trebuie sa fii surprins insa ca atunci cand se va termina criza vei suporta efectele alegerilor tale. Poti sa astepti doi ani pentru a trage aceasta concluzie sau te poti mobiliza acum.

Ia o foaie de hartie, imagineaza-ti ca esti in 2011 si criza s-a terminat. Scrie pe hartie cu liniuta lucrurile care ai fi putut sa le faci, dar nu le-ai facut. Nu le-ai facut pentru ca nu ai avut timp sa te gandesti la ele fiind prins in malaxorul grijilor si al crizei. Scrie pe hartie ce ai fi putut face. Incerca sa enumeri macar 10 lucruri care ai fi putut sa le faci. O sa fi surprins placut de rezultate. O sa desprinzi concluzii foarte simple, care pot fi solutii si oportunitati. Din cele 10 alege macar 3 pe care sa le pui in aplicare si incepi sa faci ceva in acest sens.

Este o vorba veche: „Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea, totul ar fi excelent”. Alege sa faci aceasta „calatorie in timp” si sa observi ce lucruri ai putea sa afli. Incerca, este foarte foarte simplu. Cand faci aceasta calatorie, incerca sa-ti imaginezi si sa traiesti aceasta calatorie. Nu te rezuma la un demers teoretic, incerca sa afli cum te vei simti cand criza s-a terminat. Iti declansezi in acest fel o stare solutie, o stare care sa te ajute sa intuiesti lucrurile pe care ai fi putut sa le faci dar nu le-ai facut.

Poti sa accepti cu placere aceasta provocare. Este un exercitiu simplu de imaginatie, este o maniera in care-ti poti construi o viziune.

Acum, ca si un studiu de caz o sa dau chiar compania la care lucrez. Eu am facut acest simplu exercitiu. Am obtinut o lista, iar mai jos este dezvoltata numai una dintre idei.

In exercitiul de imaginatie mi-am dat seama ca a existat in perioada crizei un blocaj generat de lipsa consumului, implicit a banilor lichizi. La o prima vedere m-am intrebat: Dar de ce-mi trebuiau mie banii? Si mi-am facut o lista de produse si servicii de care as fi avut nevoie in perioada de criza. Practic, nu-mi trebuiau bani de dragul banilor ci-mi trebuiau bani pentru anumite produse sau servicii care tin de cresterea companiei. Si astfel am ajuns la ideea de TROC. Oare nu as putea sa fac, pe langa traininguri contra bani si traininguri contra produse sau servicii? Raspunsul a fost: De ce nu?
Aceasta este una dintre solutii atat pentru mine cat si pentru colaboratori. Am si descoperit cateva avantaje, chiar poate fi una din posibilele solutii. M-am gandit ca este o formula Win-Win.

Win pentru noi (Extreme Training)
1. isi creste portofoliul de clienti
2. achizitioneaza diferite bunuri sau servicii care vor sprijini cresterea companiei

Win pentru parteneri
1. instruiesc forta de vanzari sau echipele manageriala
2. nu sunt nevoite sa plateasca in bani, ci platesc in bunuri sau servicii
3. momentul este ideal (de exemplu, forta de vanzari nu are foarte mult de lucru acum).

Domeniile cadru la care ne-am gandit sunt: auto, constructii, turism, echipamente IT, publicitate, consultanta, telefonie mobila, consumabile/papetarie, edituri/tipografii, traduceri, etc.

Pe de alta parte, cred ca vom putea colabora si cu persoane fizice. Practic, daca cineva are ceva de oferit si noi avem nevoie in acest moment de acest ceva sau am putea avea nevoie in urmatorii 2-3 ani, facem trocul!
Ce parere aveti, cum vi se pare? Ce plusuri sau ce minusuri vedeti la acest tip de parteneriat? Sunt convins ca exista si plusuri si minusuri, trebuie insa sa luam in calcul ca este doar una dintre solutii. Putem identifica chiar zeci de asemenea solutii.

Identificati oportunitati si solutii permanent. Aceasta este de fapt singura cale. De exemplu, solutia de mai sus, TROCUL, este valabila numai atunci cand ai ceva de oferit, fie ca esti persoana fizica sau companie. Trebuie sa fi dispus sa oferi ceva, troc fara sa oferi ceva nu este posibil. Fa o lista cu ce poti face (cuantifica-le in cifre) si gandeste-te care sunt planurile tale, iar pasul imediat urmator este identificarea unor potentiali parteneri care ar putea avea nevoie de ceea ce oferi. De exemplu, daca visul tau este sa calatoresti mult, gandeste-te cum ai putea sprijini o agentie de turism. Te poti alege cu sejururi de neuitat. Aceasta solutie nu asigura totul, insa poate asigura acel plus pentru a trece peste perioada de criza foarte usor. Cu cat mai multe solutii cu atat mai multe oportunitati.
Circula un banc pe internet acum, il redau mai jos pentru cei care nu au avut ocazia sa-l citeasca inca:

E august, un mic oras pe malul marii, in plin sezon, ploua torential de citeva zile, orasul arata de parca ar fi parasit.
Toti au datorii si traiesc din credite.
Din fericire vine un rus bogat la un mic hotel cochet. Vrea o camera.
Pune o bancnota de 100$ pe masa receptionerului si se duce sa vada camerele.
Seful hotelului ia repede bancnota si se duce repede sa plateasca datoriile la macelar.
Acesta ia bancnota si se duce repede sa-si plateasca datoria la crescatorul de porci.
Acesta la randul lui se grabeste sa-si plateasca datoriile la cel ce-i livreaza furaje pentru porci.
Cel cu furajele insfaca bancnota si alearga la prostituata pe care nu o mai platise demult. In timpurile astea de criza pina si ea ofera servicii pe datorie!
Prostituata ia bancnota in mina si se grabeste spre hotel, unde fusese cu clientii ultimele dati si unde ramasese datoare.
In acest moment coboara rusul, dupa ce a inspectat camerele, spune ca nici o camera nu-i place, isi ia bancnota si paraseste orasul.
Nimeni nu a cistigat ceva, insa intregul oras traieste acum fara datorii si priveste optimist in viitor!

Revenind la calatoria in timp. Este un demers amuzant si placut. Faptul ca este util este cireasa de pe tort. Lasa imaginatia sa-ti zburde. Trocul este numai una dintre variante. Cine stie, una dintre oportunitati poate fi un stagiu cu bursa la o Universitate de renume, astfel ca la sfarsitul crizei te poti intoarce cu un plus valoare consistent. Sau poate ai ocazia sa legi parteneriate cu oameni sau companii care in vremuri de liniste nu ar fi dorit. Sau poate fi o solutie construirea unei pensiuni. Preturile materialelor de constructii au scazut, de asemenea si manopera. Sau in cadrul companiei, pot fi implementate proiecte de dezvoltare, proiecte amanate de mult timp. Reiau ce am spus mai sus: Cel mai mare risc este sa nu risti nimic. Sper ca am reusit sa va pun pe ganduri putin. Faceti simplul demers de a asterne pe hartie rezultatele „calatoriei in timp”. Este simplu, nu costa nimic si poate aduce avantaje nebanuite. Lasati imaginatia sa calatoreasca.

In urmatoare perioada Extreme Training organizeaza un program de Management si Leadership. Cu Extreme Training ai ocazia sa vezi rezultate. Viziteaza http://www.traininguri.ro afla detalii, profita de sistemele de discount si inscrie-te.

Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro

Extreme Training, the way to excellence

www.traininguri.ro – cursuri, traininguri
www.negociatorul.ro – resurse gratuite negociere
www.marian-rujoiu.ro – blog Marian Rujoiu
www.expert-teambuilding.ro – team Building pentru companii
http://blog.traininguri.ro – resurse Vanzari, management, negociere, doc utile, consultanta online

Urmărește Daily Business pe Google News