Where the vision of Dubai gets built… Building dreams… Building bonds… Building friendships. Costruim …construim, asta e tot ce vezi in jur pe materiale publicitare, mesaje repetate peste tot.
Firme ca Nakheel (52%), Emaar (18%), Dubai Properties (7%), sunt cele care detin monopolul pe piata imobiliara in ceea ce priveste transformarea zonei in plaje de vis, parcuri de distractii, insule artificiale si zgarie nori de 800 de m. Exista in prezent peste 400 de firme care construiesc Dubai-ul, supranumit si „Mushroom City” datorita vitezei cu care se dezvolta. Carcotasii vor zice ca toate astea se intampla prin sudoarea muncitorilor indieni si pakistanezi care muncesc in trei schimburi pe 300 de euro pe luna. Sclavagismul modern nu e strain de aceasta zona. La fel s-au construit si alte lumi. Sa nu uitam de muncitorii romani care au construit hotelurile de lux din Israel. Dubai este un emirat tanar, deja se iau masuri, iar organizatiile
internationale pentru drepturile omului sunt cu ochii pe developeri.
Cat va mai dura pana se vor reglementa toate acestea, ramane de vazut. Deja a aparut o lege impusa de Autoritatea de Reglementare a Pietei Imobiliare (RERA), prin care firmele de constructie sunt obligate sa asigure garantia cladirilor pe durata a 10 ani de la terminarea proiectului. Relativ recent a
aparut si notiunea de „escrow account” adica banii dati de cumparatori in avans nu merg direct in buzunarele firmei de constructii, ci sunt virati in contul lor pe masura ce fac dovada progresului constructiilor.
Legile se schimba, se maturizeaza. Nimeni nu zice ca aici nu sunt proiecte in care ti se zice o suprafata la apartament si te trezesti la predare cu jumatate din suprafata, dar numarul lor se reduce considerabil. Cum de altfel speram sa se reduca si in Romania.
Piata imobiliara este in plina ascensiune si nu pare a incetini, in ciuda previziunilor de stabilizare si transformare. Populatia localnica reprezinta procentual 26% din totalul de 1.321.453 locuitori (date oficiale, dec 2007). De altfel populatia a crescut cu 25% in ultimi cinci ani. Intr-o tara care faciliteaza mediul de afaceri prin toate mijloacele posibile, investitorii isi desfasoara activitatea mai ales in „Free Zone”. In afara acestor zone clar
delimitate, legea ii obliga pe cei care isi infiinteaza firme in afara acestei zone sa se asocieze cu un partener localnic ca sa poata functiona, fapt care asigura implicarea cetatenilor arabi in mediul de afaceri.
Politica de aici incearca sa incurajeze prin orice metoda investitiile. Este un stat tanar, care a avut grija sa urmareasca strategii de atragere a investitiilor straine. Orice multinationala la care v-ati putea gandi este reprezentata aici, toate bancile au sucursale, iar mall-urile fac din brand-urile internationale o noua destinatie turistica, prin sarbatorirea Dubai Shopping Festival, care domina luna februarie si promite reduceri de pana la 70%.
Preturile la alimente si haine, fie ele si de firma, sunt comparabile uneori chiar cu preturile din Romania, doar ca aici portofelul
cumparatorilor e putin mai plin. In aceasta perioada turistii sunt atat de multi, ca nu isi mai gasesc locuri la hotel. Prin urmare nationalismul si politica „portilor deschise” expatilor nu le-a facut deloc rau pana acum. Chiar daca EAU nu iti vor da niciodata cetatenie ca strain, emiratele continua sa fie o destinatie preferata pentru multi expati care incep aici o noua viata, fie ea si numai cu viza de rezidenta. In Romania, ultimul care pleaca stinge becul, aici primul care ajunge mai aduce vreo 2, 3 cu el.