- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cand economia globala scade, cineva creste

23 Apr, 13:50 • Redactia DailyBusiness

SUA – scadere, Germania – scadere, Franta – scadere, Italia – scadere, Japonia, Marea Britanie, Rusia, bineinteles, tot scadere. E vorba de evolutia economiilor acestor mari puteri in anul de gratie 2009.

Ghici cine creste?

(Daca mai era vreo surpriza) China. E drept, cu un „modest” 6,5%, dupa cum estimeaza FMI.

Nepotii nostri vor trai intr-o lume cu centrul de greutate in Asia. Greu de spus cum ii va afecta acest lucru. Deocamdata, tot ce stim este ca economia Romaniei intra la capitolul „si alte economii emergente surprinse nepregatite de criza”. Pana ne vom lamuri, suntem martorii unor schimbari istorice la nivel global.

Aparitia brusca, violenta, a crizei economice a grabit un proces care se declansase deja in 1989, cand zidul Berlinului si comunismul au cazut. E vorba de globalizare si de schimbarea raportului de forte intre marile puteri: SUA, in special, dar si Europa, incetinesc pasul si se pregatesc sa paseze stafeta de lider catre noile mari puteri, China si India. Momentul ar putea fi mult mai aproape decat se credea inainte sa apara criza.

China a pus deja bani pe masa si are de spus un cuvant important. A contribuit la fondul suplimentar anti-criza al FMI cu 40 mld. $ si are investiti 1.000 de mld. $ in bonuri de trezorerie americane. Indirect, economiile chinezilor obisnuiti au finantat nebunia creditelor din America si acum situatia trebuie sa se echilibreze.

Pe viitor, principala provocare a guvernului comunist de la Beijing este sa reduca dependenta „mamutului” – economia nationala – de exporturi si sa il alimenteze cu cerere sanatoasa, de pe piata interna. Nu le va fi usor, pentru ca asta inseamna dezvoltare durabila, nu pe fast-forward ca pana acum.

Insa analistii au incredere in „forta rosie”. Conform unor modele stiintifice de intuire a viitorului, citate de Financial Times, pana in 2025 puterea statului chinez la nivel global o va depasi pe cea a Uniunii Europene. China va deveni a doua mare putere dupa SUA si va incepe sa-si ceara drepturile. Toata lumea e curioasa cum vor arata „revendicarile” chinezilor, pentru ca deocamdata nici ei nu stiu prea clar ce vor. „Deocamdata vor doar sa fie recunoscuti ca un jucator important”, spune un oficial FMI citat de FT. „Se pregatesc pentru meciul cu americanii, care va avea loc in urmatorii 20-30 de ani”.

Urmărește Daily Business pe Google News