Prognoze macro-economice, estimari oficiale, previziuni detaliate, studii si sondaje. Aproape toate anuntau ca Romania va iesi din recesiune in T4 2009. Industria, exporturile si agricultura erau vazute de ”specialisti” drept motoarele revenirii economice.
Datele oficiale, prezentate de Institutul National de Statistica, au venit insa ca un dus rece. N-am iesit din criza, dimpotriva, recesiunea s-a adancit si mai mult. Iar situatia in acest inceput de an nu este nici pe departe mai buna.
Si asta pentru ca, dincolo de estimari, dincolo de calcule, din economie lipseste in continuare principalul ingridient – cererea. Iar cum cererea, avand in vedere nivelul de trai scazut, este asociata cu creditul, pana ce nu vom vedea relansata creditarea, sperantele intr-o revenire economica reala, pe care sa o simtim cu adevarat, par a fi desarte.
Astfel, daca vrem sa aflam cand vom iesi din criza, cred ca trebuie sa privim in primul rand bancile, cele care asigura ”sangele” economiei. Iar vestile din mediul bancar nu sunt, din pacate, deloc bune.
Bancherilor nu le prea arde de dat credite noi. Sunt in plina curatenie generala, incercand sa isi curete bilanturile de creditele neperformante. Adica de creditele cu buletinul, de imprumuturile de sute de mii de euro pentru apartamente in blocuri ceausiste, de creditele acordate cu ochii inchisi unor dezvoltatori imobiliari care sperau sa isi convinga clientii ca un apartament la bloc de 70 de metri patrati merita 150.000 de euro, de creditele de investitii acordate firmelor si topite pe achizitii de masini si dotari de lux.
Pana ce bancile nu isi vor face curatenie in propriile bilanturi, pana ce nu vor scapa de creditele problema, nici sa nu ne gandim la relansarea creditarii. Si asta pentru ca, pana la urma, si business-ul din domeniul bancar este finantat, la randul sau, de investitori interesati de afaceri solide, nu de colosi cu cota de piata, dar cu picioarele de lut.
Cand va fi relansata creditarea? Unii analisti spun ca dupa ”curatenia generala” din aceasta primavara. Altii cred ca abia in a doua parte a anului sau in 2011. Pana la un urma, nu momentul este important, cat mai ales semnalul.
Abia cand vom putea merge la banca si vom obtine un credit pe baza adeverintei de venit, fara ca banca sa ne intrebe in primul rand cat de solida e firma la care lucram, abia atunci ne vom considera iesiti din criza. Vom incepe din nou sa cheltuim, cererea va antrena o oferta mai mare, productia va creste, mecanismul economic se va pune din nou in miscare.
Sa nu ne facem iluzii. Romania va ramane si pe viitor o economie de consum. Cu Dacia, Continental, Arcelor Mittal si alte cateva afaceri din productie nu se va face prea curand primavara. Si asta in conditiile in care statul nu a avut si nu pare a avea nicio initiativa in a stimula productia ”made in Romania”.