Un cetatean din Hunedoara avea in 1977, la CEC, o suma echivaland cu 1.000 de dolari. Astazi, in acelasi cont, a mai ramas un singur dolar, desi nu a fost cheltuit niciun leu. Scaderea a intervenit prin devalorizare.
Povestea, absolut reala, face obiectul unui [url=http://www.zf.ro/opinii/cei-999-de-dolari-care-lipsesc-din-banii-vostri-si-ai-parintilor-vostri-cum-s-a-transformat-un-libret-de-economii-de-1-000-de-dolari-in-1977-intr-un-dolar-in-2012-9705337]articol publicat in Ziarul Financiar[/url] de directorul editorial Cristian Hostiuc, care a avut o discutie cu titularul contului.
Experienta hunedoreanului ne arata, la modul simbolic, cum capitalismul il saraceste nu numai pe omul „100% oaie” (care isi cheltuie toti banii, atras de reclamele agresive), ci si pe cel care nu este „100% lup” (care face economii, dar nu stie sa se descurce in jungla financiara, adica sa investeasca in titluri de stat, fonduri mutuale, actiuni, aur, arta etc, ori sa-si mute banii in depozite bancare mai avantajoase).
Ai strans o suma cat de cat consistenta? Daca nu esti foarte atent la tot ce se petrece pe piete, capitalismul te saraceste lent.
In ultimul timp citim sau auzim tot mai multe opinii potrivit carora socialismul ar fi fost mai uman. Privind din acest punct de vedere cel putin, istoria ne invata ca nu e chiar asa.
Abia instalati la putere, la 15 august 1947, comunistii au efectuat reforma monetara.
In ce a constat aceasta reforma? „1 leu nou reprezenta 20 000 lei vechi. Agricultorii puteau preschimba maximum 5 milioane lei vechi, salariatii si pensionarii cate 3 milioane de persoana, cei fara profesie doar 1,5 milioane”, dupa cum putem citi pe site-ul Bancii Nationale: http://www.bnro.ro/Perioada-contemporana–1051.aspx.
Sumele de mai sus ajunsesera derizorii, in urma unei inflatii galopante.
„Din cele 48,5 miliarde lei vechi aflati in circulatie au fost schimbate 27,5 miliarde, restul a fost declarat blocat, circulatia monetara fiind redusa la 1 377 milioane lei”, se mai arata pe site-ul citat.
Cativa ani mai tarziu, la 26 ianuarie 1952, intervine o noua lege monetara, in urma careia „raportul de baza pentru recalcularea preturilor, tarifelor, salariilor si a sumelor din conturile intreprinderilor de stat a fost de 20 lei vechi pentru 1 leu nou. In numerar, cetatenii si intreprinderile particulare au schimbat prima mie de lei vechi la raportul 100:1, a doua si a treia la raportul 200:1, iar restul la raportul 400:1”.
Dar asta nu a mai insemnat mare lucru, pentru ca in 1947, cei care avusesera ceva bani pusi de-o parte se trezisera cu economiile spulberate.
Asadar, capitalismul a distrus agoniseala omului in zeci de ani, iar socialismul a facut-o rapid, printr-o intorsatura din condei. Asta e deosebirea.
Asemanarea este ca atat socialismul, cat si capitalismul nu agreeaza bogati. Unul vrea un stat bogat, celalalt firme bogate.