Daca in Romania sunt 9 milioane de carduri bancare active, de ce ne bucuram ca la jumatatea lui 2007 avem peste 150.000 de tranzactii online prin card? Ne bucuram pentru ca este o cifra extrem de buna daca o comparam cu cele aproape 35.000 de tranzactii cate au fost in aceeasi perioada din 2006. Ne mai bucuram pentru ca numarul a fost ingrosat de cei care au incercat pentru prima data o astfel de plata, a mers bine si au revenit. Ne bucuram pentru ca se vede o schimbare de atitudine!
Pentru multi a avea un card bancar este o bataie de cap si singurul motiv pentru care l-au acceptat este fie ca pe el le vireaza angajatorul salariul fie ca este eliberat automat de catre banca la deschiderea unui credit. Urmatoarea lor oprire este la bancomat de unde retrag repede toata suma. Sunt cazuri unde contabilul de la firma respectiva se duce chiar el cu teancul de carduri la bancomatul de la parterul cladirii si scoate banii pentru toti angajatii. Toata lumea e fericita, nimic nu s-a schimbat, banul e ban, in vezi, il pipai, stii pe ce muncesti. Este un exemplu extrem insa si sunt sigura ca multi romani au folosit cel putin o data cardul la POS-ul de la hypermarket.
Drumul de la numerar la cumparaturi online trece inevitabil pe la POS. Cu alte cuvinte cine nu este familiarizat cu utilizarea cardului, cu datele de identificare ale bucatii de plastic, cu avantajele dar si cu riscurile pe care le presupune detinerea lui nu va accepta prea usor ca poti prin cateva apasari de taste sa platesti si sa primesti un produs sau un serviciu.
De ce nu cumpara romanii online? Pentru ca le este teama ca cineva ar putea sa le fure datele de card iar apoi direct banii din cont. Pentru ca nu stiu cum se face, nu stiu daca au un card cu care se poate cumpara sau nu cunosc cum comunica magazinul, banca si procesatorul tranzactiei. Iar in ultimul rand pentru ca li se pare complicat si sunt prea comozi sa incerce ceva nou.
Ce sanse are comertul online in Romania? Se va schimba parerea romanilor? In cat timp?
Iata si cateva cifre interesante despre cardurile bancare in Romania si platile la POS, sursa No-Cash :
– in 1995 este emis primul card bancar romanesc (VISA Clasic de la BCIT);
– in 1996 reteaua de comercianti acceptatori se ridica deja la 700;
– in 1997 apar primele retele de ATM-uri si POS-uri din afara Bucurestiului;
– in 2000 se inregistreaza depasirea unui milion de carduri emise;
– in 2001 VISA International a lansat prima campanie nationala de promovare a cardurilor in Romania;
– tot in 2001 BCR lanseaza noi carudir si este pentru prima oara cand prin politica de comisioane se incearca descurajarea folosirii cardului la ATM (6% pentru fiecare operatie de eliberare de numerar) si promovarea lui pentru cumparaturi la comerciant.