Estimarile recente arata ca dezastrul din Japonia va afecta cu 1% cresterea economiei globale. Economia nipona, a patra din lume, dupa UE, SUA si China, deja cu un deficit de 200% din PIB, este afectata si de aprecierea yenului. Interventia coordonata G7, prima dupa 2000, a calmat si speriat pentru moment investitorii dornici sa speculeze repatrierea yenilor. In 1995, dupa ultimul cutremur major, yenul s-a apreciat nu mai putin de 20% fata de dolar. In contextul actual, ar putea fi lovitura decisiva pentru dolar, in special a statutului de moneda de rezerva globala.
Japonia este cea de a treia posesoare de Bonuri de Tezaur Americane (877.2 miliarde USD), dupa Rezerva Federala (1108 miliarde USD) si China (896 miliarde USD). Daca Japonezii vor vinde in masa pentru a-si repara daunele, in special companiile de asigurari, atunci vor determina si alti mari detinatori, cum ar fi bancile centrale si alti giganti financiari sa-si reconsidere pozitia fata de dolar ca moneda de rezerva si refugiu. Surprinzatoare a fost deprecierea dolarului nu fata de yen, ci fata de valute gen euro, lira sau franc, intr-un moment in care sentimentul fata de risc s-a deteriorat simtitor. Acest fapt arata lipsa de incredere si diminuarea rolului detinut de dolar in sistemul financiar global, elocvente fiind cifrele oferite in acest an de Banca Internationala de Reglementare si Fondul Monetar International:
Perioada/ Dolarul in totalul tranzactilor internationale /Dolarul in Rezervele Valutare
2001 / 89.9% / 71.5%
2004 / 88% / 65.9%
2007 / 85.6% / 64.1%
2010 / 84.9% / 61.3%
Oare lichiditatea dolarului si cea mai mari piata financiara (US Bond Market- peste 30 trilioane USD) nu mai reprezinta o atractie pentru investitori nici macar in momente de panica? Greu de crezut. Intra-adevar pierde teren, ofera randament minim si perspective nu foarte atractive, dar nevoia de lichiditate creste in momente de panica,iar repatrierea capitalului investit in afara tarii are forta de a sustine dolarul si de a evita un colaps.
Preconizez o inrautatire a situatiei globale. Piata bursiera din SUA, Europa si mai ales Asia dau semne de slabiciune, afectand bogatia si increderea consumatorilor. Atunci cand analizam o valuta insa, trebuie sa tinem cont si de contraparte. In conditiile unei aversiuni globale fata de risc, dolarul ramane vulnerabil fata de yen si franc, dar deprecierea recenta fata de euro este dubioasa si nesustenabila. Banca Centrala Europeana a anuntat raspicat ca va majora dobanzile, dar este putin probabil sa o faca atat de agresiv incat sa pericliteze stabilitatea financiara in regiune, mai ales ca pietele europene vor fi private de sustinerea Japoniei. Criza din atmosfera, cauzata de calamitati naturale si conflicte militare se va raspandi si in pietele financiare.
Cateva detalii despre cartea pe care am lansat-o recent:
100% Forex. Invatam si Castigam
Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets