- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat de atractive sunt fondurile de obligatiuni? (P)

11 May, 16:31 • Redactia DailyBusiness

Fondurile de obligatiuni au inregistrat printre cele mai mari ritmuri de crestere din industria fondurilor mutuale, din punctul de vedere al activelor atrase de la investitori.

In graficul alaturat se poate observa ca incepand cu anul 2008, fondurile de obligatiuni au crescut simtitor, aproape triplandu-si activele in fiecare an. Chiar si de la inceputul acestui an, fondurile de obligatiuni au beneficiat de cresteri ale activelor de 13%.

In aceste conditii, merita analizate motivele pentru care fondurile de obligatiuni inregistreaza un succes atat de mare.

1. In primul rand, analizand momentul care a marcat startul cresterii accelerate a investitiilor in fondurile de obligatiuni, putem observa ca acesta coincide cu „prabusirea” bursei locale. Astfel, in 2008, investitorii care investeau in mod traditional in fonduri de actiuni, s-au reprofilat odata cu scaderea bursei, alegand sa isi mute investitiile in fondurile de obligatiuni, instrumente cu un grad de risc mult mai scazut. In consecinta, desi se obisnuisera cu randamente anuale de 30%, scaderile de pana la 70% de pe bursa locala i-au determinat pe investitori sa se refugieze in instrumente mai sigure si mult mai putin expuse la volatilitati.

[img=611][/img]Fondurile de obligatiuni investesc, asa cum arata si numele, intr-o proportie ridicata in obligatiuni, fie ca acestea sunt obligatiuni de stat, municipale sau corporative. Restul banilor sunt investiti in alte instrumente cu grad scazut de risc, cum ar fi depozitele bancare. Datorita faptului ca agrega sume mari, administratorii fondurilor de obligatiuni negociaza cu bancile rate ale dobanzii ridicate pentru depozitele plasate, contribuind astfel la cresterea randamentului fondului.

Printre cele mai convingatoare argumente legate de riscul scazut al fondurilor de obligatiuni se numara faptul ca nu au voie sa investeasca in actiuni. Conform noii clasificari a fondurilor de investitii (preluata dupa standardele EFAMA si discutata aici) fondurile de obligatiuni trebuie sa investeasca 90% din active in instrumente cu venit fix, restul portfoliului putand fi investit in alte instrumente mai putin actiuni. In acest moment exista pe piata romaneasca 5 fonduri de obligatiuni, dintre care doar unul investeste in actiuni, insa pana la data de 30 iunie 2010, va trebui sa isi alinieze politica de investitii pentru a se incadra in normele specifice categoriei fondurilor de obligatiuni.

2. Randamentele oferite de fondurile de obligatiuni sunt extrem de atractive pentru cei ce prefera acest nivel de risc. Astfel, fondurile de obligatiuni au fost performerele pietei in 2008, cand bursa scazuse cu 70%, inregistrand randamente de pana la 14%. De altfel, randamentul fondurilor de obligatiuni s-a situat de-a lungul timpului cu mult deasupra ratei inflatiei si ratei medii a dobanzii practicate la depozitele bancare pe un an.

[img=612][/img]In graficul alaturat se poate observa o comparatie intre randamentul maxim inregistrat de fondurile de obligatiuni si rata inflatiei in perioada 2005-2009. Pentru fiecare an, a fost luat in calcul cel mai performant fond de obligatiuni, cu exceptia anului 2009, cand cel mai performant fond de obligatiuni avea actiuni in portofoliu, asa incat pentru a respecta clasificarea EFAMA, pentru anul 2009 a fost afisat randamentul celui de-al doilea fond de obligatiuni in ceea ce priveste performanta.

De la inceputul anului, performantele fondurilor de obligatiuni se incadreaza in intervalul 2.31% – 3.93%, ceea ce anualizat reprezinta o performanta intre 6.93% – 11.79%, randament superior atat ratei inflatiei estimate cat si ratei medii a dobanzii la depozitele pe un an.

[img=613][/img]Luiza Buzea, Fund Manager al fondului de obligatiuni AI Orizont, fond care a inregistrat in primele patru luni ale anului un randament de 3.93%, subliniaza: „Investitia intr-un fond de obligatiuni este solutia potrivita pentru oricine doreste sa obtina un randament superior dobanzilor bancare in conditii de risc scazut si intr-un interval mediu de timp. Instrumentele cu venit fix adauga randamentului unitatii de fond un plus de valoare prin investitiile pe care managerul de fond le efectueaza pe piata secundara a acestor titluri in functie de oportunitatile din piata.”

3. Strategiile de vanzare ale administratorilor bancari si-au pus cu siguranta amprenta asupra intrarilor de bani in fondurile de obligatiuni. Astfel, administratorii de fonduri care fac parte din retele bancare extinse au intensificat eforturile de atragere de investitii in aceste fonduri prin intermediul retelelor bancare, asa incat cele mai mari adeziuni in fondurile de obligatiuni au fost inregistrate in cazul administratorilor din aceasta categorie.

Daca doriti sa stiti mai multe despre fondurile de obligatiuni, nu ezitati sa ne contactati, la 021 203 14 00, email [email protected] sau sa ne vizitati la sediul Aviva Investors Romania din str. Buzesti, Nr. 76-80, cladirea Premium Point, etaj 4, Sector 1, Bucuresti.

Vi s-a parut interesant articolul? Puteti primi si alte informatii similare, gratuit, pe email, abonandu-va aici.

Urmărește Daily Business pe Google News