Publicatiile Adevarul si Capital au lansat pe piata fiecare cate un top al celor mai bogati romani si au explicat, totodata, modul cum au fost determinate averile celor vizati.
Metodele de lucru utilizate de cele doua vehicule media sunt asemanatoare. „Averile celor mai bogati 300 de oameni din Romania au fost calculate pornind de la valoarea de piata a companiilor pe care le detin, la care s-a adaugat valoarea plasamentelor imobiliare si a plasamentelor financiare – in banci sau pe piata de capital”, se arata in prefata brosurii editata de Capital.
Asadar, exista „doua feluri de bani”. In primul rand, sunt banii tinuti la sertar, in banca sau in alte tipuri de plasamente, de care poti sa dispui aproape imediat.
In al doilea rand, putem vorbi de banii reprezentand valoarea proprietatilor, pe care ii poti folosi numai dupa ce vinzi proprietatile. Stabilite in urma unor operatiuni de evaluare efectuate la un moment dat, aceste sume fluctueaza in functie de evolutiile din piata.
Adevarul a apelat la doua companii de specialitate, Fairwind (pentru companii) si Darian (pentru imobiliare). Capital a aplicat o metodologie de calcul pentru valoarea companiilor, bazata pe coeficienti in functie de obiectul de activitate.
Intervine problema daca banii din cele doua categorii sunt la fel de „valorosi”. Sa presupunem ca romanul A are 150.000 euro la banca, iar romanul B detine un apartament evaluat la 100.000 euro si un cont bancar cu 50.000 euro. Sunt egale cele doua averi? Aparent da, numai ca B trebuie sa vanda apartamentul pentru a ajunge la lichiditatile lui A. Nu stie daca va gasi cumparator si cu atat mai putin daca va incasa pretul estimat, deoarece piata se afla intr-o continua miscare. Teoretic, intr-o competitie pe acelasi domeniu de afaceri, A beneficiaza de avantajul ca poate investi mai rapid, asa ca el se poate considera mai bogat.