- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat de democratic am decis scaderea pensiilor

07 May, 12:40 • Redactia DailyBusiness

Iata ca am gasit raspuns la intrebarea daca marim impozitele sau mai avem si alte solutii pentru a echilibra deficitul bugetar, conditie necesara pentru a incasa transele de bani de la FMI.

Si solutia a anuntat-o presedintele Traian Basescu: reducem salariile publice cu 25%, pensile si ajutoarele de somaj cu 15%.

Decizia a produs un prim efect in mai putin de 24 de ore: Loredana Manolache, consilier al ministrului Muncii, Mihai Seitan, a fost data afara dupa ce a declarat pentru ziarul Gandul ca ministrul habar n-avea de reducerea pensiilor in momentul cand presedintele a facut anuntul.

Dupa aceasta demitere, am fi tentati sa credem ca totul s-a desfasurat in mod normal, ca decizia a fost adoptata dupa o analiza amanuntita si dupa consfatuiri la care au participat toate fortele politice aflate la putere. In democratie, tocmai din acest motiv alegem partide care sa exercite puterea, pentru ca oamenii din aceste partide sa se sfatuiasca si sa decida in comun ce trebuie facut pentru binele public. Spre deosebire de structurile totalitare, unde o singura persoana sau un grup restrains decide pentru toata tara.

Doua elemente ridica semne de intrebare asupra modului in care a fost luata masura diminuarii salariilor bugetare, a pensiilor si ajutoarelor de somaj.

In primul rand, presedintele Traian Basescu a participat direct la negocierile cu reprezentantii Fondului Monetar International si a iesit el insusi pe posturile de televiziune pentru a da publicitatii hotararea finala. Ca si cum premierul Emil Boc nu ar fi existat, sau chiar daca ar exista, parerea si contributia lui sunt nesemnificative.

Ca sa intelegem situatia, este suficient sa citim Constitutia Romaniei, articolele 80, 91 si 92 si sa observam ca presedintele are ca atributii garantarea independentei nationale, politica externa si apararea tarii, deci putea foarte bine sa nu se implice deloc in discutiile cu FMI, derulate pe teme strict economice. Ori sa ne amintim practicile anilor anteriori, cand Ion Iliescu si Emil Constantinescu nu se amestecau in negocierile dintre premier si organismele finantatoare.

Pe de alta parte, joi seara, la Antena 3, Gyorgy Frunda, senator UDMR (partid aflat in coalitia guvernamentala), a declarat ca el a aflat de aceasta masura de la televizor, la fel ca si multi dintre parlamentarii PDL. E clar ca nu a existat nicio analiza sau consultare intre reprezentantii partidelor de la putere.

Ca masura a fost luata in pripa o dovedeste si felul cum a fost gandita: daca avem 6 milioane de pensionari la 4 milioane de persoane angajate in munca si stim ca multi s-au pensionat la varste tinere, pe caz de boala desi erau perfect sanatosi, hai sa taiem 15% din toate pensiile. Un astfel de rationament seamana cu „hai sa pedepsim toti tiganii pentru ca multi dintre ei fura si ucid”.

Vom vedea cat de castigat va iesi bugetul. Pana atunci, sa speram ca nu vom citi prin presa straina fraze de genul „presedintele Romaniei decide de unul singur sa salveze statul cu banii unor babe de 70 de ani, cocarjate de munca”.

Urmărește Daily Business pe Google News