Un “detinator de agentie de recrutare” a publicat online o lista cu motive (puerile) pentru care candidatii nu trec de faza selectiei la nivel de CV. Doar patru din multitudinea de motive erau reale, celelalte pure inventii sau vaicareli ce se reduceau la “uite ce destepti suntem noi, recrutorii, si ce nepregatiti sunteti voi candidatii”. Nu voi accepta in veci un astfel de comportament infatuat-neprofesionist din partea unui auto-declarat specialist HR, cu atat mai mult cu cat aceasta perioada este foarte delicata pentru candidatii neocupati si o lista cu astfel de orori nu face decat sa-i demoralizeze si mai rau.
Nu toti candidatii stiu sa-si construiasca un CV competitiv, nu multi candidati au bani sa plateasca un consultant care sa-i pregateasca pentru interviuri, nu toti candidatii constientizeaza importanta unui CV, de aceea incerc sa cuprind in lista de mai jos cateva “tips-uri” pentru cei care sunt in cautarea unui job, lista care sa-I ajute sa “treaca” de primul nivel al recrutarii si anume selectia la nivel de CV:
Aplicatiile:
- Cititi cu mare atentie anunturile de angajare. Evaluati-va in raport cu criteriile de recrutare si aplicati doar daca indepliniti minim 60% dintre acestea. Daca nu va gasiti in aceasta situatie dar doriti totusi sa transmiteti CVul dumneavoastra unei anume firme, identificati adresa departamentului HR si trimiteti CVul “pentru un eventual post vacant”.
- Atentie la ce transmiteti, unele firme cer resume altele CV. Nu e acelasi lucru desi de multe ori termenii sunt suprapusi chiar si de consultanti. ( Resume-ul e un sumar al experientei si abilitatilor dvs., nu mai lung de 2 pagini; in timp ce CV-ul trebuie sa cuprinda toate informatiile –detaliate- cu privire la educatie, experienta profesionala, preocupari, premii si diplome profesionale, publicatii, afilieri la societati/institutii profesionale, etc)
- Daca doriti sa transmiteti scrisoare de intentie (sau vi se solicita si scrisoare de intentie) aceasta trebuie personalizata pentru postul si firma vizate. O scrisoare de intentie general valabila descalifica acel candidat, deoarece denota neatentie, dezinteres pentru postul respectiv, superficialitate… Daca nu vi se solicita in mod expres, decat o scrisoare de intentie prost facuta mai bine fara.
- Este de preferat transmiterea electronica a aplicatiei. Desi depunerea CVului la sediul unei firme pare o abordare mai personala, de fapt este un risc ceva mai mare ca aplicatia dvs sa se piarda sau sa se devalorizeze datorita unei discutii telegrafice si nu tocmai pregatite cu recrutorul .
- Transmiteti CVul de pe adresa dumneavoastra si nu de pe a sotiei/sotului/parintilor/etc; chiar daca e un cont gratuit (gen gmail, hotmail sau yahoo) ar fi indicat ca aceasta sa cuprinda numele candidatului si nu porecle, eroi de film, diverse denumiri prea fanteziste.
CV:
- Completati toate campurile acestuia
- Inserati fotografie business
- Detaliati activitatea desfasurata la fiecare post in parte
- Adaptati CVul la fiecare job in parte, in functie de criteriile de recrutare din anunt, dar nu cosmetizati realitatea (pentru ca internetul si interviul vor devoala micile trucuri)
- Specificati nivelul de cunoastere a limbilor straine
- Specificati acreditarile, autorizarile, permisele ale carui titular sunteti
- Includeti persoane de contact pentru eventuale referinte
- Incercati sa motivati/explicati perioadele de discontinuitate in activitate.
- Incercati sa gasiti echilibrul intre formatul standard al unui CV si amprenta personala
- Recititi de 2-3 CVul pentru eliminarea greselilor gramaticale si ortografice
- Daca nu se solicita transmiterea CVului intr-o alta limba, transmiteti CV in limba romana. Trendul CVului in engleza a cam apus, cu exceptia multinationalelor in care limba oficiala este engleza.
- CVul video este (inca) o alternativa exotica pentru piata muncii din Romania. Poate fi utilizat ca o „anexa” a CVului clasic in cazul posturilor din domeniul comunicarii, media, etc
- Raspundeti la mininterviul ce insoteste anuntul de angajare. E inca o oportunitate de a iesi in evidenta cu raspunsuri inteligente, la obiect si denota flexibilitate si trasnparenta
-