- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

CAUZE LOGICE vs CAUZE PSIHOLOGICE

14 Oct, 15:03 • Redactia DailyBusiness

Un studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE) relateaza ca in anul 2005 salariul mediu era de 746 RON, in anul 2009 ajungand la 1.380 RON, timp in care preturile la apartamente, in ciuda cresterilor din anii precedenti, au scazut in anul 2009 la nivelul celor din 2005. In ciuda acestei realitati nimic nu se misca, piata imobiliara fiind inghetata.
In baza datelor de mai sus, ingetarea pietei imobiliare are o cauza logica? Categoric NU. Deci cauzele sunt psihologice, iar acestea sunt legate de speranta populatiei in continuarea scaderii preturilor, de teama populatiei in legatura cu pierderea locului de munca si de prognozele sumbre ale analistilor, aceasi analisti care nu au fost in stare sa prevada declansarea crizei financiare cu un an in urma.

Un alt factor al blocarii pietei imobiliare, in afara de criza propriu-zisa, il reprezinta sentimentul de criza, care ii face pe potentialii cumparatori sa-si amane hotararile de achizitionare. Ce este, de fapt, acest sentiment de criza, daca nu o cauza psihologica, care provoaca un comportament de criza chiar daca criza inca nu s-a instalat sau chiar daca a fost deja depasita.

Un factor in plus al blocarii pietei imobiliare il constituie schimbarea drastica al comportamentului bancilor. Inaintea declansarii crizei financiare, fiecare cetatean roman se putea prezenta la ghiseul catorva banci, in aceeasi zi, si accesa cate un imprumut fara nicio greutate sau impediment din partea bancilor. In felul acesta s-a creat pe piata o senzatie iluzorie de abundenta. Oamenii aveau bani…foarte multi bani, dar se pune intrebarea: banii acestia erau ai lor? NICIDECUM. Erau banii bancilor aflati in mana populatiei. Abundenta iluzorie de bani a fost cauza principala a supralicitarii preturilor apartamentelor si terenurilor. A fost aceasta o cauza logica? Bineinteles ca nu. Totul a fost psihologic, virtual. In trecutul nu prea indepartat, orice cetatean putea accesa imprumuturi a caror rata lunara depsea cu mult venitul pe familie. Cineva a verificat in trecut posibilitatile de rambursare a acestor imprumuturi, inaintea acordarii lor? NIMENI. Cauza unui astfel de comportament, din partea unor institutii bancare, este o cauza logica? CATEGORIC NU. Totul a fos de natura psihologica.

Deci am trait pana acum intr-o lume virtuala, ireala, creata artificial, in mod constient de factori interesati, manati de „setea” nepotoloita de imbogatire si necontrolata intr-un mod inconstient de catre organele de stat fapt care trezeste suspiciuni grele vis-a-vis de competenta lor.

Urmărește Daily Business pe Google News