- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

„Cazul Severin”: E ilegal sa primesti bani?

22 Mar, 14:01 • Redactia DailyBusiness

„Ce-ati facut, dom’le, l-ati spalat pe Adrian Severin, englezii l-au demascat si voi ii luat apararea?”… „Sunteti tendentiosi, inca din titlu ati insinuat ca e vinovat”.

Cam acestea au fost reactiile primite de la cunoscuti la articolul despre „cazul Severin”.

Stiam ca atunci cand abordezi o tema conflictuala, risti sa fii acuzat de subiectivism. DailyBusiness.ro nu si-a propus insa, in situatia de fata, „sa impace capra si varza”, ci sa duca discutia intr-o zona neglijata, pana acum, in mass-media.

Ok, Adrian Severin a acceptat sa primeasca bani pentru un serviciu. Alti doi europarlamentari care au facut acelasi lucru au demisionat in urma dezvaluirilor din Sunday Times.

Sunt acestea suficiente motive pentru a-l considera vinovat si a-l forta sa demisioneze? Ce lege a incalcat Adrian Severin, ce paragraf din care articol?

Voi face o marturisire, mai putin obisnuita pentru ziaristi. Inainte de a publica materialul, am cerut opinii de la mai multi avocati, unii foarte cunoscuti in bransa. Toti au spus „no comment”, doi dintre ei au recunoscut ca nu se pricep la speta in cauza, iar unul chiar a accentuat „nu vreau sa vorbesc despre un subiect pe care nu il stapanesc, cum fac cei care pretind ca le stiu pe toate”.

Romania si Uniunea Europeana, in general, se confrunta cu mari lacune legislative in aceasta privinta. Spre deosebire de SUA, la noi lobby-ul nu este legiferat. Dar, nici ilegal.

Ilegal este traficul de influenta, care presupune ca persoana care primeste bani pentru modificarea unui act normativ este factor de decizie. Adrian Severin nu se afla in aceasta categorie. El nu putea decide asupra amendamentului respectiv. In plus, a emis factura de consultanta pentru banii luati, asa ca „a scos suma la vedere”.

Intre timp, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca ii va controla averea, iar Victor Ponta, presedintele PSD, partidul din care face parte, ii cere demisia. Asta dupa ce Martin Schultz, liderul grupului socialist din Parlamentul European, l-a fortat sa se retraga din grup. Toate acestea, pentru ca a incercat sa ia bani, nu pentru ca ar fi incalcat vreo lege.

Urmărește Daily Business pe Google News