Emil Boc este, de acum, istorie. A demisionat de la sefia Guvernului, dupa trei ani. Ce a facut bine si ce a facut rau in aceasta perioada, se va analiza pe larg in mass-media.
Ce va face viitorul prim-ministru, este o alta problema pe agenda, la fel de importanta. Sa incercam sa sintetizam cateva asteptari pe care mediile politice si de business, precum si intreaga populatie a Romaniei, le au de la cel care va fi instalat la Palatul Victoria.
[b]Sa guverneze.[/b] Politicile economice, coordonarea aparatului de stat, negocierile cu institutiile finantatoare intra in atributiile primului ministru. Presedintele tarii are doar rol de mediere intre fortele politice.
[b]Sa impulsioneze economia.[/b] Bugetul de stat are si capitol de venituri, nu numai de cheltuieli. Masurile de austeritate trebuie dublate de stimularea afacerilor, a investitiilor autohtone si straine, chiar si in conditii de criza.
[b]Sa creeze structuri de stat dinamice.[/b] In gestionarea acestora, performanta institutiilor publice trebuie sa fie criteriul numarul unu. Pe cetatean il intereseaza sa fie bine servit la ghiseu, nu sa i se tina lectii despre deficitul bugetar.
[b]Sa stabileasca relatii internationale favorabile Romaniei[/b], care sa se traduca in schimburi comerciale, investitii, parteneriate public-private, si sa absoarba fondurile europene – bani care pana acum efectiv ni s-au oferit, dar nu am stiut sa ii luam.
[b]Sa foloseasca inteligent si onest banii statului.[/b] Constructii de infrastructura utile, care sa inghita exact atati bani de cat au nevoie, fara un leu in plus aruncat in comisioane fara justificare.