Un coleg din echipa noastra a inceput de curand demersurile pentru a-si cumpara un apartament. Cum nu dispunea de intreaga suma necesara, a fost nevoit sa apeleze la un credit bancar. Insa, dupa cum bine stim, creditele bancare ipotecare necesita un avans din partea aplicantului, in cuantum de cel putin 20% din valoarea locuintei pe care doreste s-o cumpere. Problema apare atunci cand nu ai de unde sa iei acesti bani pentru avans. Aici o solutie foarte buna o reprezinta un plan de investitii inceput de colegul nostru in urma cu mai mult timp.
Un plan de investitii reprezinta un angajament personal (un fel de promisiune catre sine) al unei persoane ca va investi o anumita suma de bani, cu o anumita frecventa, timp de un anumit numar de ani, in vederea acumularii de sume pentru satisfacerea diverselor obiective viitoare.
Ca sa va dam exemplul colegului nostru, el are acum 36 de ani, si si-a construit planul de investitii cand avea 24 de ani, deci a contribuit deja la „pusculita” lui timp de 12 ani.
In primii 3 ani nu stia prea multe despre optiunile de investitii, asa ca in fiecare luna, 5% din salariu ii punea intr-un depozit la una dintre bancile existente in vremea aceea, iar 5% ii plasa intr-un fond mutual diversificat (erau putine fonduri mutuale pe atunci si toate aveau profil diversificat). Astfel, el investea in total 10% din veniturile sale lunare.
Dupa primii trei ani, a capatat si el mai multa experienta „in ale investitiilor” si a inceput sa isi diversifice investitiile lunare: aparusera fondurile de actiuni (si investea acolo 4%), isi pastra investitia in fondul diversificat, insa o redusese la 3%, pastra si depozitul, dar acum depunea 3% din venitul sau lunar. In total,tot 10% investiti, insa acum avea mai mule variante.
Dupa inca 5 ani, aparusera si fondurile de obligatiuni si s-a gandit sa schimbe structura investitiilor lui. Acum investea lunar 4% in fondul de actiuni, 3% in fondul diversificat, 2% intr-un fond de obligatiuni, si 1% intr-un fond monetar (pentru ca observase ca randamentele sunt mai bune decat dobanda pe care o primea el la depozit). Investea tot 10% din veniturile sale lunare.
Acum, dupa ce au mai trecut inca patru ani, a sosit vremea sa foloseasca banii pe care i-a strans timp de 12 ani, pentru a-si cumpara un apartament. Si i-a fost usor sa primeasca aprobarea creditului de la banca. Cei 19 000 de euro necesari pentru avans ii avea deja, investiti cu rigurzitate in fiecare luna. In plus, in „pusculita cu investitii” ii ramasesera si bani pentru cheltuielile notariale legate de cumpararea apartamentului, precum si bani pentru mobila din sufragerie, bucatarie si cele doua dormitoare.
Acum plateste rata la banca si pentru ca acum veniturile ii sunt diminuate de aceasta obligatie lunara, a conceput un plan de investitii cu o contributie lunara de 7%, in speranta ca macar fiul lui (acum in varsta de 4 ani) va putea sa studieze in strainatate, chiar si un singur an, daca el nu a avut posibilitatea sa o faca.
Un plan de investitii nu trebuie sa finanteze neaparat o casa, sau o schema de scolarizare, sau o alta cheltuiala majora. El serveste foarte bine unor cheltuieli neprevazute (cum ar fi imbolnavirea unui parinte), sau pentru a mentine standardul de viata obisnuit, dupa iesirea la pensie. Important este sa ne gandim la viata noastra de peste cativa ani.
Pentru informatii mai multe despre domeniul investitiilor, intra pe DespreInvestitii.ro