- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Ce trebuie sa stim despre mediere

30 Jun, 11:00 • Redactia DailyBusiness

Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
     
Desi este un concept relativ nou pe piata din Romania, acesta ia amploare datorita timpului si conturilor reduse necesare pentru solutionare. Incepand cu luna octombrie anului 2012 medierea va deveni obligatorie. Instanta le va solicita partilor sa participe la sedinta de informare  privind posbilitatea medierii. Daca pana acum partile aveau ca optiune aceasta posbilitatea prin noua reglementare ea a devenit obligatori. Astfel s-a acordat mediatorului posbilitatea de a incheia si acorduri priind transferal de proprietate, accord cu care se merge in instant pentru a primi caracterul irevocabil. Avantajul in acest caz fiind costurile mult mai mici. Intrucat astfel de acte icnheiate in fata notarului au niste costuri forte ridicate.
     
De asemenea noile modificari aduc imbunatatiri si in domeniul succesiunilor, stabilid foarte clar ca mediatorul are autoritate de a incheia acordul privind intelegerea mostenitorilor. Prin aceste modificari legiuitorul a statuat ca cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarâri care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere este scutita de plata taxei judiciare de timbru, rezultand astfel foarte clar costurile reduse ale procesului de mediere

Urmărește Daily Business pe Google News