Incepand cu data de 15 februarie intra in vigoare noul cod de procedura civila, care aduce schimbari unor aspect majore privind derularea procesului in fata instantei de judecata.
Ce mai mediatizata modificare adusa de noul cod de procedura este medierea. S-a tot vorbit in ultimul timp, sedinta de informare fiind obligatorie in mai toate cauzele civile.In urma sedinte de informare se va emite un certificat care atesta ca partile au participat la aceasta sedinta. Scopul aceste sedinte este de a pune in vedere partilor ca aceasta modalitate de solutionar a conflictelor este mult mai rapida si mai ieftina.
Obligativitatea medierii este numai una din ajustarile facute NCPC, din punctul nostru de vedere de departea cea mai importanta. In ceea ce priveste procedura in fata instantei modificarile aduse schimba cursul procesului asa cum era cunoscut.
Obligativitatea asistarii de un avocat in recurs – potrivit art 83 alineatul 3 Noul Cod de Procedura Civila, in recurs partea este obligata sa fie reprezentata de un avocat sub sanctiunea nulitatii. De asemenea aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru persoanele juridice.
Din punct de vedere al competentei materiale are loc o modificare ce largeste competenta Tribunalelor in sensul ca procesele si cererile in materie civila sunt in competenta Tribunalului daca au o valoare mai mare de 200.000 de lei. In vechiul Cod de Procedura Civila erau de competenta Tribunalului cererile in materie civila al caror obiect avea o valoare de 500 000 lei.
O alta modificare importanta vizeaza rolul activ al judecatorului care nu mai este incompatibil daca pune in discutia partilor, din oficiu, anumite aspecte de fapt sau de drept – art. 41 alin. 1 pct. 1 NCPC. Astfel recuzarea unui judecator ca urmare a invocarii din oficiu a unei exceptii sau a oricaror alte aspecte ce pot fi apreciate ca o antepronuntare, a ramas fara obiect.
A fost eliminata procedura investirii cu formula executorie, incheierea de incuviintare a executarii silite urmand sa contina in partea finala formula executorie – art. 656 alin. 7 NCPC. Aceasta modificare reduce in mod considerabil timpul de asteptare al unei personae interesata sa puna in executare hotararea.
Cererile de stramutare nu mai sunt in competenta exclusive a ICCJ, astfel cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima urmeaza a fi solutionata de curtea de apel pentru instantele inferioare aflate in jurisdictia sa; Rolul acestei modificari este de degrevare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie , intrucat cel mai des invocate motiv la o astfel de cerere este cel de baniuala legitima. Noutatea absoluta consta insa in procedura prealabila obligatorie pana la primul termen de judecata.
Noul Cod de procedura Civila obliga paratul sa depuna intampinarea in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata – art. 201 alin. 1 NCPC. Acest aspect presupune o diligenta sporita din partea paratului. De asemenea in art 169 NCPC daca partile au avocati sau consilieri juridici actele se pot comunica direct intre acestia.
La art.201 alienat 2 NCPC se prevede ca in 10 zile de la primirea intampinarii, reclamantul este obligat sa formuleze raspunsul la intampinare. Cosideram ca raspunsul la intampinare devine o obligatie prevazuta in mod expres de noua reglementare. In termen de 3 zile de la depunerea raspunsului la intampinare, prin rezolutie, va fi fixat primul termen in cauza, care trebuie sa fie incadrat intr-un interval de maxim 60 de zile – art. 201 alin. 3 NCPC. Acest aspect afirma principiul celeritatii intrucat primul termen de judecata va fi in maxim 3 luni de zile de la introducerea cererii.
Potrivit art 215 alin1 NCPC lista de sedinta va contine si intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzei, pentru asigurarea confidentialitatii si evitarea aglomerarii.