- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Cererea de recalculare Noul Cod Penal – Unde, Cum, Ce?

05 Feb, 13:00 • marius.vicentiu.coltuc

Odata cu intrarea in vigoare a Noilor Coduri – penal si procedura penala, instantele vor fi “invadate” de cereri de recalculare.

Unde trebuie sa depun? La prima instanta unde am fost condamnat.

[b]Procedura la instanta de executare[/b]

Cand rezolvarea situatiilor reglementate in prezentul titlu este data in competenta instantei de executare, presedintele completului de judecata dispune citarea partilor interesate si, in cazurile prevazute in art.88, ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu. La judecarea cazurilor de intrerupere a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata se citeaza si administratia penitenciarului in care executa pedeapsa condamnatul.

Condamnatul aflat in stare de detentie sau internat intr-un centru educativ este adus la judecata. Participarea procurorului este obligatorie. Nu mergeti singur.Trebuie sa va luati un avocat.

[b]Cum depun?[/b]

Se depune o contestatie la executare. Nu este indicat sa o redactati singuri. Aici aveti un model: Domnule Presedinte, Subsemnatul ….., in calitate de….., formulez prezenta

[b]Contestatie la executare[/b] impotriva sentintei penale nr….., din data…., definitiva, pronuntata de instanta …. pentru urmatoarele motive ……, prevazute de art. 591 C. proc. pen. Data Semnatura, Domnului Presedinte al …….

[b]Explicatii teoretice[/b]

[1] Natura juridica. Contestatia la executare este o institutie de drept procesual penal prin care se solutioneaza plangerile impotriva actelor de executare a unei hotarari penale.

[2] Titularul cererii. Pot face contestatie la executare condamnatul, atat cu privire la pedeapsa, cat si cu privire la masurile de confiscare sau cu privire la executarea dispozitiilor civile ale cauzei, precum si celelalte parti din proces, si anume partea civila sau partea responsabila civilmente, dar numai in legatura cu latura civila a cauzei.

[3] Motivele contestatiei. Contestatia la executare se poate face pentru urmatoarele motive prevazute de art. 591 N C. proc. pen., si anume:

a) cand s-a pus in executare o hotarare care nu este definitiva. in practica judiciara s-a aratat ca se poate face contestatie intemeiata pe acest motiv in cazul hotararilor al caror dispozitiv s-a comunicat (pentru ca partea a lipsit la judecata) ori comunicarea era obligatorie (cum este cazul inculpatilor arestati preventiv sau militari in termen) si executarea a inceput fara a se astepta dovada de comunicare si expirarea termenului de apel sau de recurs. Mai poate fi motiv de contestatie si cazul in care judecata s-a facut cu lipsa de procedura si comunicarea hotararii s-a facut in mod gresit la o alta adresa decat cea reala;

b) cand executarea este indreptata impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare. Acest caz se poate datora unor similitudini in datele de identificare, iar obiectiile privind identitatea formulate anterior de contestatar neavand nici un rezultat;

c) cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se executa sau vreo impiedicare la executare. in cele mai multe cazuri aceste nelamuriri se datoreaza redactarii gresite a dispozitivului hotararii sau unor erori privind calculul perioadei retinerii sau arestarii preventive. Cauze de impiedicare la executare apar atunci cand s-a luat masura suspendarii executarii pedepsei de catre procuror ori s-a obtinut amanarea executarii pedepsei printr-o hotarare definitiva etc.;

d) cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei, precum si orice alt incident ivit in cursul executarii. Acest caz se refera Ia neaplicarea sau gresita aplicare a legii de amnistie sau gratiere.

Judecatorul delegat cu aplicarea acestor acte de clementa in cadrul biroului de executari penale poate gresi, neaplicand sau aplicand gresit actul de clementa (spre exemplu poate sa nu calculeze corect perioada gratiata etc.), situatie care se poate corecta numai in cadrul contestatiei la executare prevazute de art. 461 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

[4] Temeiul juridic. Se va indica cazul prevazut de art. 591 NCPP pe care se intemeiaza cererea.

[5] Instanta competenta. Contestatia la executare se introduce, pentru cazurile de la literele a), b) si d), la instanta de executare sau la instanta in circumscriptia careia se afla locul de detinere ori unitatea la care executa pedeapsa la locul de munca, iar pentru cazul de la litera c), la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa.

Dupa ascultarea concluziilor procurorului si a partilor, instanta se pronunta prin sentinta.

Urmărește Daily Business pe Google News