- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

China – solutia anticriza ?

28 Jun, 06:28 • valentin..nicolae

Un articol aparut ieri in cotidianul Financial Times, sub titlul „China construieste un pod peste Dunare” , ma trimite cu gandul la situatia disperata in care se afla tarile din zona Balcanilor.

Grecia, a trecut la vanzarea de insule pentru a obtine fonduri, o optiune pe care acum cateva luni o considera de neacceptat.

Lipsita de ajutorul necesar pentru a-si echilibra deficitele , Grecia a acceptat investitii de mai multe miliarde de dolari din partea Chinei, in proiecte de infrastructura portuara.

Aceasta este cea mai mare investitie a Chinei in Europa de pana acum.

Momentul ales pentru anuntarea acestor invesititii se suprapune cu cel a retrogradarii obligatiunilor grecesti la statutul de „junk”.

El este atent ales de autoritatile chineze si este directionat spre maximizarea capitalului de simpatie pe care l-ar obtine in randul cetatenilor eleni.

In general, investitiile chineze de pana acum , foarte bine gandite din punct de vedere comercial, au fost invaluite intr-o aura de opera de binefacere.

Investitiile chineze din Africa reprezinta un alt exemplu.

Bulgaria a creat o zona economica speciala in Sofia, care a reusit sa atraga investitori chinezi.

Romania incearca sa atraga investitii chineze in domeniul energetic in special cel al energiei eoliene, o ramura cu potential de crestere.

Investitori chinezi vor investi pana la 1 miliard de euro in constructia unei noi termocentrale in Romania.

In Ucraina, fostul premier Iulia Timosenko, anunta in timpul campaniei electorale prezidentiale, ca va atrage investitii chineze de pana la 500 milioane de dolari.

Interesul Chinei fata de zona economica a UE este exprimat si de declaratiile publice ale autoritatilor de reglementare a pietei valutare, conform carora moneda euro ramane o optiune atractiva pentru investitii.

China detine cea mai mare rezerva valutara de peste 2.5 trilioane dolari.

Dincolo de efectele pozitive pentru economia locala, nu este greu de observat faptul ca guvernul chinez isi construieste o influenta din ce in ce mai mare pe batranul continent, pe fondul lipsei unui proiect coerent pan european de iesire din criza.

Sigur, pentru inceput vorbim de intarirea relatiilor comerciale, insa pe termen mediu si lung acestea ar putea conditiona derularea relatiilor la nivel politic intre China si tarile aflate in dificultate din Uniunea Europeana.

Vocea Uniunii Europene ar putea fi slabita in discutiile pe temele situatiei drepturilor omului din China, politicii comerciale fata de China, politica monetara a Chinei concentrata pe sustinerea atractivitatii exporturilor chineze in detrimentul UE si SUA.

Este clar ca lipsa de unitate politica si de solutii pentru depasirea actualei crize economice, va avea efecte pe termen lung pentru consistenta actualei Uniuni Europene, politicienii fiind din ce in ce mai motivati sa cauta solutii economice in afara uniunii, ignorand costurile politice ale unei orientari catre est.

Exista insa solutii alternative care sa permita mentinerea influentei politce si comerciale a Uniunii Europene in fata expansiunii economice a Chinei ?

Urmărește Daily Business pe Google News