Este fara indoiala ca Romania a avut o evolutie economica slaba in ultimii doi ani. Ca efect, standardul de viata a scazut pentru majoritatea romanilor. Aproape nimeni nu se mai indoieste de asta.
Controversele incep atunci cand cautam cauzele faptului ca traim tot mai prost. Aici exista doua curente. Unii spun ca „e criza, ca peste tot in lume, mai bine nu poate fi”. Altii considera insa ca „la noi, criza parca e mai rea decat in alte parti, pentru ca guvernul Boc conduce tara gresit”.
Cine are dreptate? Pentru a gasi un raspuns trebuie sa apelam la cifre. Si putem lua in calcul inflatia, castigul mediu, datoria externa, deficitul bugetar, balanta dintre exporturi si importuri.
Atunci cand vrem sa vedem cum a mers economia, ne uitam insa in primul rand la evolutia produsului intern brut (PIB), care exprima valoarea produselor si serviciilor din interiorul tarii.
Ca PIB a luat-o in jos o simtim pe pielea noastra. Daca aceasta cadere provine de la criza generala, manifestata pe plan international, sau de la o guvernare proasta, putem afla daca ne comparam cu alte tari.
Sa vedem ce ne indica datele Biroului European de Statistica Eurostat.
In cei patru ani anteriori guvernarii Emil Boc, Romania a avut de fiecare data o evolutie economica superioara mediei celor 27 de tari care compun astazi Uniunea Europeana. In 2005, am avut o crestere de 4,2% comparativ cu 2% media UE, in 2006 am realizat 7,9% fata de 3,2% media Uniunii, anul urmator 6,3% fata de 3%.
In 2008, Romania a avut cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, 7,3%, in timp ce media statelor membre s-a cifrat la 0,5%.
Dar in septembrie 2008 a intervenit crahul financiar-bancar din SUA si de atunci viata economica a planetei s-a schimbat radical. 2009 a fost primul an cand criza si-a aratat coltii la nivel mondial, dar si primul cu guvernele Boc (cinci, pana cum) la putere in Romania. Uniunea Europeana a suferit o scadere economica de 4,2%, dar tara noastra a inregistrat un declin mai mare, de 7,1%.
Iar semnele pe 2010 nu sunt mai bune. Cu un minus de 0,7% in trimestrul trei, Romania are cea mai abrupta scadere economica din UE, in afara de Grecia.
[img=706]Evolutiile economice din tarile UE. Sursa:Eurostat[/img]
De altfel, Grecia si Romania sunt singurele tari din Uniune unde economia a coborat in toate cele trei trimestre scurse din acest an, fata de intervalele similare din 2009. Lista poate fi completata cu Irlanda, care nu a publicat inca datele pe T3.
Oricum, conform cifrelor din primele noua luni ale anului, e posibil ca pe intreaga perioada a lui 2010, UE sa inregistreze o crestere, iar Romania o scadere economica.
Din toate aceste informatii, putem concluziona ca guvernarea Emil Boc este una slaba, raportata la contextul international.