- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cine e premier, MRU sau Basescu?

02 Mar, 12:15 • Redactia DailyBusiness

Romania [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/25-de-state-ue-inclusiv-romania-au-semnat-pactul-fiscal-74355/]a semnat Pactul Fiscal[/url] la nivel european, cu mana presedintelui Traian Basescu.

Aceasta desi, dupa cum ii arata denumirea,  pactul este fiscal, deci tine de politicile guvernamentale. Pe care ar trebui sa le coordoneze premierul Mihai Razvan Ungureanu. Se va inscrie si acesta pe linia fostului premier Emil Boc?

Cat timp a fost in functie, Boc l-a lasat pe Basescu sa ii incalce atributiile. Presedintele a negociat direct cu Fondul Monetar International si tot el a dat publicitatii, in 2010, masurile de austeritate incluzand taierile salariilor din sectorul bugetar. Asta ca sa dam numai doua exemple.

Emil Boc nu a parut deloc deranjat, pe durata celor trei ani cat a durat mandatul sau, de sintagma, des vehiculata in presa, „Traian Basescu, adevaratul premier al Romaniei”.

Basescu a creat precedentul „presedintelui-jucator” si se pare ca vrea sa perpetueze aceasta practica si in mandatul lui MRU.

Presedintii anteriori, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, nu s-au implicat atat de flagrant in activitatea guvernelor de pe vremea lor, indiferent ca premierul s-a numit Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Victor Ciorbea sau Radu Vasile. Cand au considerat necesar, au schimbat primul ministru si atat.

Ca paralela cu semnarea acordului de azi, tin minte ca in 1997, primul ministru de atunci, Victor Ciorbea a semnat din partea Romaniei un document interguvernamental alaturi de alte tari din sud-estul Europei. Ceremonia a avut loc in Grecia. Fara participarea lui Emil Constantinescu, presedinte la acel moment.

Este importanta separarea atributiilor celor doi demnitari? Premierul, ca sef al Guvernului rezultat din alegerile parlamentare, pune in aplicare programul partidului care l-a propulsat. Opozitia are dreptul sa conteste masurile Guvernului.

Presedintele, indiferent de cine a fost sustinut in campania electorala, nu face parte din niciun partid. Este presedintele tuturor romanilor si are printre atributii medierea intre fortele politice. Cand politicienii din opozitie ii contrazic pe cei de la putere, presedintele mediaza controversa.

El nu se poate implica in programul de guvernare, pentru ca ar insemna sa fie in acelasi timp arbitru si jucator.

Cu titlu informativ, daca va intereseaza agenda premierului de jure al Romaniei: Mihai Razvan Ungureanu a participat aseara la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/rcs-rds-digi24-nu-este-un-proiect-politic-74351/]inaugurarea postului Digi 24[/url]. In cadrul festivitatii, Alexandru Oprea, presedintele companiei proprietare RCS&RDS, a tinut sa precizeze ca noua televiziune „nu este un proiect politic”.

Urmărește Daily Business pe Google News